Lietuvių karių sužeidimo aplinkybės Afganistane nėra iki galo aiškios

Afganistane viešintis Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako, kad iki šiol nėra iki galo aiškios aplinkybės, kuriomis šį mėnesį nuo Afganistano nacionalinės armijos kario šūvio buvo sužeisti du Lietuvos kariai.

„Situacija tokia, kad tai buvo Afganistano nacionalinės armijoje tarnaujančio kario šūvis. Ar tai yra labai gerai infiltruotas į Afganistano nacionalinę armiją kovotojas, ar kitos priežastys, mes tą, matyt, išsiaiškinsime anksčiau ar vėliau“, - sekmadienį BNS telefonu iš Goro provincijos sakė ministras.

BNS perklaustas, ar jau žinoma, kas tai buvo - sąmoningas išpuolis ar įvyko incidentas - ministras sakė dar negalįs į tai atsakyti.

„Tikrai šiandien negaliu atsakyti, nes dirba tiek afganistaniečių tarnybos, tiek mūsų tarnybos, bando išsiaiškinti, atliekamas tyrimas, todėl negalėčiau visko komentuoti. Tikro galutinio atsakymo mes dar kol kas neturime“, - kalbėjo J.Olekas.

Jis sakė sekmadienį pabendravęs su lengviau sužeistu kariu ir teigė, kad jis „yra geros nuotaikos“. Antrasis karys, patyręs smegenų sutrenkimą, yra vokiečių ligoninėje, jo būklė stabili, sakė ministras.

Du Lietuvos kariai buvo sužeisti balandžio 7 dieną, kai į juos granatsvaidžiu šovė Afganistano nacionalinės armijos karys. Pastarasis buvo sulaikytas.

J.Oleko teigimu, Talibanas nėra labai įtakingas Goro provincijoje, bet atskirų kovotojų grupių esama. Saugumo situacijai taip pat daro įtakos tarpgentiniai konfliktai ir nusikalstamo pasaulio atstovai.

Lietuva iš Goro provincijos ketina pasitraukti šiais metais. Ministras sakė su vietos pareigūnais aptaręs provincijos atkūrimo bazės perėmimo klausimus ir aplankė naują mergaičių mokyklą, kur sulaukė padėkų už Lietuvos darbą, atliktą kartu su partneriais.

„Mūsų pasirengimas perduoti visą atsakomybę ir išvykti iš Goro  vyksta tvarkingai“, - teigė J.Olekas.

Lietuvai pasitraukus iš Goro, šalies pietuose dar liks Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai, taip pat instruktoriai, mokantys Afganistano pilotus, keletas karininkų gali likti ir kitose vietovėse.

Tarptautinė koalicija kovines pajėgas iš Afganistano žada išvesti iki 2014 metų pabaigos.

BNS paklaustas apie kai kurių stebėtojų nuogąstavimus, kad po to šalis gali greitai vėl įgrimzti į pilietinį karą, J.Olekas teigė, kad „lyginant su tuo, ką radome Afganistane po Talibano valdžios, dabar saugumas yra žymiai didesnis“.

„Manau, kad afganistaniečiai tikrai pajėgūs užtikrinti patys saugumą, o kaip bus - parodys ateitis“, - sakė ministras.

Lietuva Goro provincijos atkūrimo grupei vadovavo nuo 2005 metų.


Šiame straipsnyje: Juozas OlekasAfganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

aurimas

aurimas portretas
vienas zodis-OKUPANTAI!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių