Lietuviškoms mokykloms Lenkijoje trūksta 700 tūkst. litų

Švietimo ministras Dainius Pavalkis Punsko krašte numatomų uždaryti trijų lietuviškų mokyklų bendruomenėms ir lietuvių organizacijų vadovams sakė, kad šiemet Lietuvos Vyriausybė skirs dalį trūkstamų pinigų, tačiau iš esmės reikia ieškoti dialogo su Lenkijos valdžia.

Pristavonių, Navinykų ir Vidugirio mokyklose mokosi 38 mokiniai, dirba 21 mokytojas. Mokykloms išlaikyti per metus reikia beveik 1,5 mln. litų. Kadangi jau pernai buvo gauta mažiau pinigų, nei reikia, Punsko valsčiaus savivaldybė įsiskolino mokytojams ir už komunalines paslaugas.

„Užpernai mes buvome skolingi mokytojams 130 tūkst. zlotų, kuriuos turėjom išmokėti. Skolos buvo ir pernai – reikėjo 2 milijonų. Mokam sąskaitas už gruodį“, – komentavo Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Lenkijos švietimo ministerija savo tinklalapyje skelbia, kad lietuviškoms mokykloms finansavimą didina 50 proc. ir šiemet papildomai skyrė daugiau nei 0,5 mln. litų. Tačiau pinigų trūksta ne tik mažoms lietuviškoms mokykloms, bet ir didelėms mokykloms Punske ir Seinuose.

Lenkijos lietuvių bendruomenės pirmininkas tokį ministerijos skelbimą vadina neatitinkančiu tikrovės.

„Tai yra išsakytas melas. Visos mokyklos yra nuostolingos. Tikimės, kad šis vizitas privers pagaliau susimąstyti ir Lenkijos edukacijos ministeriją“, – sakė Jonas Vydra, Lenkijos lietuvių bendruomenės pirmininkas.

„Pagrindinė problema yra finansavimas, vadovėlių trūkumas, lėšų perdavimo klausimai. Pavyzdžiui, „Žiburio“ gimnazija pinigus iš švietimo ministerijos – 70 tūkst. – už praėjusių metų gruodį gavo tik prieš porą dienų“, – kalbėjo Algirdas Vaicekauskas, Seinų „Žiburio“ gimnazijos direktorius.

Trims Punsko valsčiaus kaimo mokykloms išlaikyti trūksta 700 tūkst. litų. Pusę pinigų, kad mokyklos nebūtų uždarytos, mūsų Vyriausybė pažadėjo, tačiau tai kitų mokslo metų finansavimo neišspręs. Pasak švietimo ir mokslo ministro, lėšų trūkumą lietuviškoms mokykloms turi spręsti Lenkijos valdžia.

„Mūsų tolimesni žingsniai yra pradėti dialogą su lenkų pareigūnais. Sprendimai turi būti priimti vietos savivaldos. Mes darniai padedame, tačiau tiesiogiai kištis į mokyklų uždarymą negalime ir nenorime. Mano idėja būtų, kad susitiktų dvišalė komisija ir su savivaldos atstovais galėtų išnagrinėti detaliai problemas“, – LRT televizijos laidai „Panorama“ komentavo švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis.

Per pastaruosius 10 metų Lenkijoje buvo uždaryta pusė lietuviškų mokyklų. Dabar lietuviškai mokoma šešiose mokyklose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vytautas

vytautas portretas
na ko čia ginčytis su šlektom.Reikia daryti viską,kas daroma lenkuose.Jie neduoda pinigų mokyklų išlaikymui,naduokime ir mes,jie uždarė 3 mokyklas,uždarome ir mes.Girdime,kaip kalba lenkiški lietuviai,jau tiek sulenkėja,kad sakyčiau lenkas pramokes lietuviškai,kaip tomaševskis.Idomu,ar lietuvių pasuose lenkijoje yra rašoma raidė Š.Jei lenkuose lietuvių pavardės rašomos lietuviškais rašmenimis,tai tada nereikia drausti lenkams to daryti,bet jei priešingai,tada NE.LENKAMS REIK DUOTI TOKĮ PATĮ ATKIRTI,KAIP JIE DARO LIETUVIAMS.Dėsto kokius dalykus lenkijoje lenkiškai,vadinasi tie dalykai LIETUVOJE LIETUVIŠKAI.Ir nereikės ginčų,bei konfliktu,o LENKIJA dėja už LIETUVĄ daug geriaulaikosi ir žmonės gyvena.

pinigu jiems bl byb...

pinigu jiems bl byb... portretas
tegul tuos 38 mokinius i sikna susikisa.... o ne mokina....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių