Lietuva užmezgė diplomatinius santykius su Libija

Lietuvos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose ambasadorius Dalius Čekuolis ir Libijos Arabų Socialistinės Liaudies Džamahirijos nuolatinis atstovas JT ambasadorius Giadalla A.Ettalhi abiejų šalių Vyriausybių vardu Niujorke pasirašė bendrą komunikatą, kuriuo užmezgami Lietuvos ir Libijos diplomatiniai santykiai.

Libija - valstybė Šiaurės Afrikoje prie Viduržemio jūros, kurioje gyvena 5,6 mln. žmonių. Libijos sostinė - Tripolis.

2003 metų viduryje Libija griežtai atsiribojo nuo praeityje turėtų ryšių su teroristinėmis organizacijomis, deklaravo atsisakanti masinio naikinimo ginklų kūrimo programų. Šalis įsileido tarptautinius ekspertus ir pareiškė norinti susigrąžinti tarptautinės bendrijos pasitikėjimą. 

Libijos valdžios veiksmų atvirumas, nuoseklumas ir vykdomo bendradarbiavimo tęstinumas pakeitė tarptautinės demokratinės bendrijos požiūrį į šalį. Tokius Libijos politikos poslinkius pasveikino visos Europos Sąjungos valstybės. ES nuolat pažymi, kad tikisi matyti Libiją kaip visavertę Euro‑Viduržemio dialogo ir Barselonos proceso dalyvę.

Libija yra svarbi ekonominė pietinių ES valstybių partnerė, stambi gamtinių dujų ir naftos tiekėja pasaulyje. Tai viena iš Šiaurės Afrikos  šalių, kurioje  šiandien ir Lietuvos verslininkai įžvelgia potencialių sričių prekybinių santykių plėtrai. 

Užsienio reikalų ministerija



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių