Lietuva svarstys pasiūlymą pirkti elektrą iš Baltarusijos

Lietuvos Vyriausybė svarstys Baltarusijos pasiūlymą tiekti elektros energiją, kuri bus reikalinga po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, sakė vizitą Baltarusijoje baigęs premjeras Andrius Kubilius.

Penktadienio vakarą Gardine susitikęs su Baltarusijos premjeru Sergejumi Sidorskiu A.Kubilius sakė išgirdęs, jog baltarusiai sako turį elektros energijos perteklių ir galėtų tiekti energiją Lietuvai.

"Baltarusija teigia, kad turi elektros energijos perteklių, ir esant susitarimui galėtų dalį elektros energijos tiekti Lietuvos vartotojams. Mes tuos pasiūlymus žinome, juos verta svarstyti", - BNS sakė A.Kubilius po susitikimo su Baltarusijos premjeru.

"Vyriausybėje svarstydami strategines kryptis, kaip veiks elektros rinka po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, matome aiškią perspektyvą, kad Lietuvos elektros energijos rinkoje atsirastų erdvės laisvai prekybai, ir tie, kas mano, kad gali pelningai parduoti, galės tai daryti", - pridūrė Lietuvos premjeras.

Per vizitą Baltarusijoje A.Kubilius taip pat sakė sulaukęs patvirtinimo, kad Baltarusija tikrai ruošiasi statyti atominę jėgainę, bet teigė, kad plačiau šiuo klausimu kalbėta nebuvo.

Baltarusija tikisi pirmąjį iš dviejų savo būsimos atominės elektrinės reaktorių, kurių kiekvieno galia būtų 1000 megavatų, paleisti 2016 metais, antrąjį - 2018-aisiais.

Baltarusija pasirinko aikštelę atominei elektrinei Gardino srities Astravo rajono šiaurinėje dalyje, vos už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos.

Lietuva stodama į Europos Sąjungą Ignalinos atominę elektrinę įsipareigojo uždaryti 2009 metų pabaigoje.

Anot A.Kubiliaus, susitikimuose Baltarusijoje vietos pareigūnai taip pat išreiškė labai didelį interesą plėtoti intensyvų bendradarbiavimą transporto ir tranzito klausimais.


Šiame straipsnyje: elektra baltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių