Lietuva palaiko Juodkalnijos narystės ES ir NATO siekius

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis antradienį su Juodkalnijos užsienio reikalų ministru Milanu Ročenu aptarė Juodkalnijos pažangą siekiant narystės Europos Sąjungoje ir NATO ir pareiškė Lietuvos paramą šiems siekiams.

A.Ažubalis pasveikino Europos Komisijos rekomendaciją Juodkalnijai suteikti ES valstybės kandidatės statusą ir paragino Juodkalniją toliau tęsti svarbias politines ir ekonomines reformas.

„Tik nuo jūsų pastangų įgyvendinti su naryste ES susijusias reformas priklausys, ar su Juodkalnija bus pradėtos derybos dėl narystės ES“, – pabrėžė A.Ažubalis.

Lietuvos diplomatijos vadovas supažindino M.Ročeną su Lietuvos stojimo į ES pagrindiniais aspektais. Anot M.Ročeno, Juodkalnija yra labai susidomėjusi Lietuvos pasiūlymu dalytis savo integracijos į ES ir NATO patirtimi.

Ministrai taip pat aptarė dvišalius ryšius, ekonominių santykių stiprinimą, Lietuvos pirmininkavimo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) prioritetus, bendradarbiavimą tarptautinėse organizacijose, situaciją Vakarų Balkanuose, Juodkalnijos santykius su kaimyninėmis valstybėmis ir regioninio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes.

M.Ročenas kvietė Lietuvos turistus ir investuotojus atrasti Juodkalniją.

Susitikimo metu pasirašytas Lietuvos ir Juodkalnijos užsienio reikalų ministerijų bendradarbiavimo protokolas, kuris numato reguliarias konsultacijas abiem šalims rūpimais klausimais, bendradarbiavimą tarptautinėse organizacijose ir pasikeitimą stažuotojais.

A.Ažubalis pasveikino M.Ročeną jubiliejaus proga, įteikė jam Lietuvos krepšinio rinktinės marškinėlius ir pakvietė jį atvykti į Lietuvoje 2011 metais vyksiantį Europos vyrų krepšinio čempionatą, kuriame dalyvaus ir Juodkalnijos rinktinė.

M.Ročenas Lietuvoje lankosi su oficialiu vizitu. Tai pirmasis oficialaus Juodkalnijos pareigūno vizitas Lietuvoje po šios šalies nepriklausomybės paskelbimo 2006 metais. Lietuva Juodkalnijos nepriklausomybę pripažino 2006 metų birželio 22 dieną, diplomatiniai santykiai užmegzti tų pačių metų liepos 18 dieną.


Šiame straipsnyje: Juodkalnija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių