Lietuva laukia teisingo sprendimo V.Antonovo ir R.Baranausko byloje

Lietuvos generalinė prokuratūra laukia teisingo Londono teismo sprendimo buvusių banko ''Snoras" savininkų Vladimiro Antonovo ir Raimondo Baranausko ekstradicijos byloje.

„Procesas truks tiek, kiek Londono teismo teisėjai manys esant reikalinga, mes šitiems dalykams daryti įtakos negalime, turime tiesiog laukti“, - penktadienį per spaudos konferenciją sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Jis teigė, kad nuolat vykdomos banko turto paieškos. Kas randama, pareigūnas nedetalizavo.

Penktadienio popietę prieš Londono Vestminsterio magistrato teismą stojo buvę banko „Snoras“ vadovai.

Šiame posėdyje britų teisėsauga ir įtariamųjų gynėjai derino bylos nagrinėjimo posėdžių datas.

Teisėjas pasisakė už aštuonių savaičių laikotarpį, per kurį turėtų būti surinkti ir pateikti papildomi įrodymai gynybos labui. Teisiamų buvusių banko savininkų V.Antonovo ir R.Baranausko gynėjai tam prašė ilgesnių terminų.
Sausio 30 dieną numatomas kitas bylos svarstymas. Tolesni svarstymai - kovo 22 arba 23 dieną ir tarp gegužės 8 ir 18 dienos.
Portalo delfi.lt teigimu, teismo posėdyje penktadienį pristatyti Lietuvos išduoti Europos arešto orderiai. Teismui pranešta, kad bankininkai įtariami iš „Snoro“ pasisavinę 897 mln. litų.

Kada bus priimtas sprendimas dėl bankininkų ekstradicijos - kol kas neaišku.
Anot portalo delfi.lt, teisėjas taip pat pakeitė laikus, kuriais V.Antonovas privalo registruotis policijoje, mat bankininkui nepatogus rytinis laikas. Teisėjas sutiko šį laiką pakeisti į vėlesnį. R.Baranausko advokatas paprašė sušvelninti savo klientui taikomas sankcijas ir leisti jam ne kasdien, o, kaip ir V.Antonovui, tris kartus per savaitę registruotis policijoje. Su šiuo prašymu teisėjas nesutiko.

Abu buvę „Snoro“ vadovai sulaikyti Londone lapkričio pabaigoje pagal Lietuvos prokurorų išduotą Europos arešto orderį. Jie abu pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, o R.Baranauskas - ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.
Lapkričio pabaigoje teismas nusprendė V.Antonovą paleisti už 300 tūkst. litų užstatą, o R.Baranauską - už 800 tūkst. litų užstatą.

V.Antonovas taip pat buvo įpareigotas atiduoti pasą, gyventi ir nakvoti namuose Londone ir registruotis Noting Hilo policijoje laikotarpiu nuo 20 iki 22 valandos pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais, o R.Baranauskas - atiduoti savo pasą, gyventi Kente ir registruotis Bromlio policijos pareigūnams kasdien nuo 20 iki 22 valandos.
Įtariamieji nesutiko būti perduoti Lietuvai.
Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo prokuroras Tomas Krušna yra sakęs, kad buvę „Snoro“ banko akcininkų perdavimo Lietuvai procedūra gali užsitęsti kelis mėnesius.

„Paprastai perdavimo procedūra pagal Europos arešto orderį trunka 10 dienų tuo atveju, jeigu asmuo sutinka su perdavimu. Tai, sakykime, pati greičiausia situacija. Kitu atveju terminas skaičiuojamas 60 arba 90 dienų laikotarpiu. Aišku, kad gali būti, kad faktinis perdavimas užsitęstų, jeigu asmenys priimtą sprendimą apskųstų apeliacine tvarka“, - lapkričio pabaigoje žurnalistams sakė T.Krušna.

R.Baranauskas turėjo 25,3 proc. „Snoro“ akcijų, o Rusijos piliečio V.Antonovo dalis sudarė 68,1 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių