Lietuva ir Lenkija susitarė pasienyje patruliuoti bendrai

Trečiadienį Lenkijos ir Lietuvos pasieniečių bei policijos vadovai pasirašė susitarimą dėl bendro patruliavimo, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

VSAT vado Vainiaus Butino teigimu, šio susitarimo įgyvendinimas padės veiksmingiau užkardyti neteisėtas veikas abiejų valstybių pasienio teritorijose ir palengvins šalių teisėsaugos institucijų operatyvų bendradarbiavimą reaguojant į pasienio incidentus.

„Sienos įgaliotinių institutas padeda mums kartu vykdyti praktinį darbą bei keistis patirtimi. Džiaugiamės, kad šis bendradarbiavimas plečiasi ir duoda gerų rezultatų, o tai patvirtina ir šiandien pasirašytas susitarimas dėl bendro patruliavimo“, - cituojamas VSAT vadas.

Lietuvos ir Lenkijos pasienio teritorijos ruože, pasak VSAT, yra aktuali nelegalios migracijos užkardymo problema. Čia abiejų šalių teisėsaugininkams neretai tenka persekioti ir sulaikyti Vakarų Europos šalyse pavogtas ir nelegaliai gabenamas transporto priemones, užkardyti draudžiamų medžiagų gabenimą, išaiškinti keliaujančius asmenis, kurie įtariami nusikaltimais.

Susitarime numatyta galimybė abiejų šalių teritorijose neatidėliotinai teikti pagalbą asmenims, nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų, kitų teisės pažeidimų ar stichinių nelaimių. Tam bus naudojamos Lietuvos ir Lenkijos teisėsaugininkų turimos transporto priemonės bei techninė įranga. Bendras patruliavimas galės būti vykdomas ir pėsčiomis.

103,7 kilometro Lietuvos ir Lenkijos siena yra Europos Sąjungos bei Šengeno sutarties valstybių vidaus sausumos siena. Čia, abiem šalims tapus pilnateisėmis europinių bendrijų narėmis, nebeliko nuolatinės pasienio ir muitinės kontrolės.

Šiuo metu šiame ruože Lietuvos pasieniečiai pasirinktinai patikrina apie 1 proc. visų per sieną į abi puses vykstančių automobilių ir asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių