Lietuva ES išsiskiria dėl savo protekcionizmo, teigia profesorius

Lietuva yra viena iš labiausiai protekcionistinių ES šalių prekybos srityje, o Lietuvos pramonės įmonės daro didelę įtaką Lietuvos užsienio politikai. Taip tvirtina politologas Ramūnas Vilpišauskas.

„Didžiausias interesų grupių poveikis pastebimas su išorės prekyba ir energetika susijusiose srityse“, - penktadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute vykusioje konferencijoje sakė šios įstaigos direktorius R.Vilpišauskas.

Skaitydamas pranešimą apie naujų ES valstybių narių nacionalines preferencijas ir derybas po ES plėtros, R.Vilpišauskas daug dėmesio skyrė ir Lietuvai. Jo teigimu, didžiausios Lietuvos užsienio politikos nesėkmės ES reikalų srityje susijusios su nenuoseklia šalies vidaus politika.

„Lietuvai nepavyko aktyviai ginti savo interesų Europos Sąjungoje dėl vidaus politikos nenuoseklumo“, - tikino profesorius.

Kaip vieną iš pavyzdžių, R.Vilpišauskas pateikė Lietuvos nesėkmę bandant įsivesti eurą. Jo teigimu, nenuosekli Lietuvos vidaus politika nemažai prisidėjo prie to, kad euras mūsų šalyje taip ir nebuvo įvestas.

Kalbėdamas apie tai, kaip mažosios ES šalys galėtų sėkmingiau ginti savo interesus ir perkelti savus prioritetus į bendrą ES darbotvarkę, profesorius nurodė nuoseklaus derinimo su vidaus politika svarbą.

„Naujosios ES narės veikiausiai gali būti aktyvios tose srityse, kuriose jos turi platų politinį sutarimą (tarp pagrindinių šalies politikos formuotojų – red.past.) ir interesų grupių palaikymą bei aiškias preferencijas dėl konkrečių pozicijų“, - sakė R.Vilpišauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių