Lietuva dėl Michailo Golovatovo taško nededa

Artėjant sausio 13-ajai, Lietuva galėjo atversti naują bylos puslapį ir teisti buvusį KGB karininką sausio 13-osios bylos įtariamąjį M. Golovatovą.

Tačiau praėjusių metų liepą Austrijoje sulaikytas nusikaltimais žmoniškumui kaltinamas Rusijos pilietis netrukus buvo paleistas. Lietuvai iki šiol nepavysta iš austrų gauti atsakymų, kodėl taip atsitiko, nors Austrija ir yra pažadėjusi peržiūrėti savo teisinę sistemą.  

Likus daugiau nei savaitei iki sausio 13-osios, atsakymų, kodėl pernai liepą Austrijos oro uoste sulaikytas buvęs būrio „Alfa“ vadas Michailas Golovatovas   paleistas, iki šiol taip ir negauta. Bendra abiejų šalių darbo grupė baigė darbą   nesutarusi. Teisingumo ministras tebelaukia žinių ir apie austrų pažadą peržiūrėti jų teisinę sistemą.

„Šiandien esame tokioje situacijoje kai Austrijos kolegos įsipareigojo pradėti procedūrą savo šalyje, pagal kurią pakeistų savo vidinę tvarką, kad ateityje tokie atvejai nebepasikartotų. Tiesa, gruodžio mėnesio viduryje esu paklausęs, kaip sekasi tai daryti, bet kol kas atsakymų nesu gavęs“, – sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Pasak užsienio reikalų ministro, M. Golovatovo paleidimo klausimas šiemet bus Europos Sąjungos Tarybos ir Komisijos darbotvarkėse. Europos šalys palaiko Lietuvą ir pripažįsta, kad reikia peržiūrėti Europos arešto orderio išlygas. Liuksemburgas ir Čekija jau pakeitė savo vidinę tvarką. Prancūzija ir Italija dar tebesvarsto.

„Pirmininkaujanti Lenkija savo baigiamajame dokumente pažymėjo Europos arešto orderio vienodo taikymo būtinybę. Aš manau tą klausimą kels Danija. Trumpai tariant, šis klausimas yra iškeltas ir jau yra dienotvarkėje. Kiek laiko truks jo svarstymas – tai jau kitas dalykas“, – pažymėjo užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Ministras nesitiki greitų sprendimų. Anot jo, Vokietijai prireikė kelerių metų pasiekti, kad Europos Sąjungoje būtų priimtas įstatymas, numatantis baudžiamąją atsakomybę už nacistinių nusikaltimų neigimą.

Nusikaltimais žmogiškumui, įvykdytais 1991 metų sausio 13-ąją prie televizijos bokšto, kaltinamas Michailas Golovatovas Vienos oro uoste buvo sulaikytas pernai liepą, tačiau nepraėjus nė parai paleistas.


Šiame straipsnyje: Michailas Golovatovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Durnių laivas

Durnių laivas portretas
Balsavimas prieš Palestinos priėmimą į UNESCO, liguista, sakyčiau – paranojiška - ir neadekvati reakcija į smulkų incidentą Austrijoje su buvusiu KGB karininku bei keliamas skandalas dėl duomenų išdavimo Baltarusijai rodo, kad Lietuva tėra apgailėtina JAV marionetė, o dalis mūsų visuomenės - tie, kurie garsiausiai šaukia apie KRIKŠČIONIŠKAS VERTYBES - sunkiai serga KGB-bizmo, rusofobijos ir keršto kempinlige. “Krikščioniškų vertybių” puoselėtojai pasirodė besą pikti ir kerštingi besmegeniai… Kaip ir jų dievaitis – ŽYDŲ KARALIUS JĖZUS KRISTUS. Likęs vienas su savo mokiniais ant Alyvų kalno, Jėzus prisipažino, kad visi jo pamokymai apie artimo meilę, skriaudų atleidimą ir visos kitos humanistinės idėjos tebuvo gudri veidmainystė – tikrasis jo tikslas - įkvėpti pasekėjus kruvinoms žudynėms. „Nemanykite, jog aš atėjęs nešti žemei ramybės. Aš atėjau nešti ne ramybės, o kalavijo. Atėjau sukiršinti sūnaus prieš tėvą, dukters prieš motiną ir marčios prieš anytą.“ (Mato evangelija, 10/34,35) „Kalbėsite, kas tą valandą bus jums duota, nes kalbėsite nebe jūs, o Šventoji Dvasia. Brolis išduos nužudyti brolį, o tėvas – savo vaiką. Vaikai pakels ranką prieš gimdytojus ir juos žudys. (Morkaus evangelija, 13/11-12). Virš 3 milijonų gyvybių nusinešė JAV agresorių sukelti Indokinijos karai 1946–1975 m.; per 7 milijonus tonų bombų krito ant Vietnamo, Laoso ir Kambodžos – dukart daugiau nei per visą II pasaulinį karą; 72 milijonai litrų nuodingų herbicidų – 170 kg iš jų - nuodingiausio dioksino – išmesta ant Vietnamo 1962-1971 m.; 3 milijonai vietnamiečių atgulė savo žemėje, gindami ją nuo krikščioniškosios amerikoniškos demokratijos nešėjų, dar 3 milijonai vietnamiečių šiandien yra karo invalidai, milijonas jų tapo cheminio bombardavimo aukomis – apie 100 tūkst. vaikų gyvena su baisiausiais apsigimimais (kur jau čia mums lygintis su 13-a /14-as buvo “specnazo” leitenantas/ sausio 13-ą žuvusių). Tik va, “krikščioniškų vertybių” nežinančios Pietryčių Azijos tautos pasirodė daug išmintingesnės – grąžino JAV belaisvius bei žuvusiųjų kūnus ir padėjo tašką. Nesiekia keršto, nereikalauja išduoti ir teisti NUSIKALSTAMO KARO sukėlėjų bei vykdytojų ir bendradarbiauja su buvusiu AGRESORIUM, nors tas nė negalvoja atsiprašyti už baisius karo nusikaltimus. Išvada: Kol neišmirs beviltiški ligoniai, sergantys sunkiomis nepagydomomis KGB’izmo, TARYBOFOBIJOS, RUSOFOBIJOS IR AMERIKONOFILIJOS formomis, Lietuvoje normalaus gyvenimo nesitikėkit.

Sprogimas

Sprogimas portretas
Sprogimas turėjo ir politinį pagrindą. 1989-1990 metais buvo suklastoti valstybiniai dokumentai, kurių pagrindu įvykdyta sisteminė pertvarka. Visi nežinojo, kas darosi. Iš tikrųjų tie pokyčiai ir išpuoliai buvo apgalvoti, dokumentiškai pagrįsti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių