Lietuva Baltarusijos žurnalistei suteikė politinį prieglobstį

Lietuva priėmė sprendimą suteikti politinį prieglobstį jo paprašiusiai Baltarusijos žurnalistei Natalijai Radinai, BNS ketvirtadienį patvirtino pati žurnalistė.

„Sprendimas man jau žinomas. Man jį (prieglobstį) suteikė vakar. Šiandien pradėsiu pildyti dokumentus“, - sakė autokratinį Baltarusijos režimą kritikuojančio portalo charter97.org redaktorė N.Radina.

Paklausta, kiek ilgai planuoja gyventi Lietuvoje, žurnalistė sakė, kad į Baltarusiją grįš tik iš valdžios pasitraukus jau 17 metų šalį valdančiam autoritariniam prezidentui Aleksandrui Lukašenkai.

Žurnalistė Lietuvoje politinio prieglobsčio prašė, nes Baltarusijoje jai grėsė iki 15 metų nelaisvės už esą organizuotus masinius neramumus pernai gruodį Minske.

„Aš 2010 metų gruodžio 19 dieną buvau suimta po protesto akcijos dėl falsifikuotų prezidento rinkimų rezultatų. Į mano biurą įsiveržė kaukėti specialiųjų pajėgų pareigūnai, kurie mane suėmė ir nuvežė į KGB kalėjimą. Ten aš išbuvau pusantro mėnesio, kur man buvo pateikti kaltinimai, kaip ir kandidatams į prezidento postą. Mane, žurnalistę, apkaltino organizavus vadinamuosius masinius neramumus gruodžio 19-ąją Minske ir man šiuo metu gresia iki 15 metų nelaisvės“, - BNS anksčiau sakė N. Radina.

Ji pasakojo kaltinimų sulaukusi ir dėl to, kad buvo kandidato į prezidentus Andrejaus Sanikovo komandos narė. Po apie pusantro mėnesio ji buvo paleista, išsiųsta į Kobriną, iš kur sugebėjo pabėgti į Maskvą. Ten, kaip pati teigia, padedant Jungtinių Tautų (JT) Aukščiausiojo Pabėgėlių komisariato valdybai jai pavyko susitvarkyti dokumentus, nes paso jai Baltarusijoje negrąžino.

JT pripažino moterį pabėgele ir ją priėmė Nyderlandai, tačiau išbuvusi ten vos tris dienas N.Radina išvyko į Lietuvą.

Vėliau pati žurnalistė pranešė, kad baudžiamasis persekiojimas jos atžvilgiu nutrauktas nesant nusikaltimo sudėties.

Žurnalistė rašė, kad pranešimą apie baudžiamosios bylos nutraukimą gavo paštu jos tėvai, gyvenantys Bresto srities Kobrino mieste.

Vis dėlto N.Radina teigė neketinanti sugrįžti į Baltarusiją, nes nuogąstauja, kad jai gali būti iškelta nauja baudžiamoji byla, ir ji bus nuteista laisvės atėmimu. Žurnalistei 2010 metais buvo iškeltos trys baudžiamosios bylos už straipsnius internete.



Šiame straipsnyje: RadinaBaltarusijaprieglobstis

NAUJAUSI KOMENTARAI

FF

FF portretas
Nors vienas zmogiskas valzios zingsnis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių