Lietuva atvira bet kokiai informacijai apie galimus CŽV kalinius

Lietuva yra atvira bet kokiai naujai informacijai apie galimą šalies dalyvavimą CŽV vykdytoje įtariamųjų terorizmu pervežimo ir kalinimo programoje, antradienį pareiškė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas.

„Jeigu būtų kažkokia informacija, kuri padėtų arba suteiktų duomenų apie galimai neteisėtą asmenų gabenimą arba laikymą Lietuvoje, tai Lietuva visada buvo atvira ir buvo kviečiama pateikti šią informaciją“, - Žinių radijui sakė prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius.

Jo teigimu, Generalinė prokuratūra vertina „Amnesty International“ pateiktą medžiagą apie dar vieną su JAV Centrinės žvalgybos valdyba siejamo orlaivio skrydį į Lietuvą 2005 metais. Prokurorai turi nuspręsti, ar nauja medžiaga duoda pagrindo atnaujinti šiemet sausį nutrauktą ikiteisminį tyrimą.

„Šiandien tai, ką pateikė “Amnesty International„ - duomenys apie skrydžius, kurie nebuvo įtraukti į parlamentinio tyrimo medžiagą, be abejo, šiandien būtų vertinami baudžiamojo proceso prasme. Generalinės prokuratūros atstovai buvo susitikę su “Amnesty International„ atstovais, jie tą informaciją vertina ir jie turėtų priimti sprendimą, ar pakanka (...) duomenų pradėti baudžiamąjį tyrimą“, - kalbėjo J.Markevičius.

„Tai pats jautriausiais klausimas, nes susijęs su žmogaus teisėmis ir laisvėmis. Jų apsauga - tai kertinis pamatinis akmuo visų valstybių vertybinėse sistemose“, - pridūrė prezidentės patarėjas.

2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Tyrimo metu taip pat nustatyti du su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir trys į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą buvo atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Praeitą savaitę žmogaus teisių gynimo organizacijos paskelbė duomenis apie dar vieną skrydį į Vilnių iš Maroko 2005 metais. Žmogaus teisių gynėjai daro prielaidą, kad iš Maroko į Vilnių galėjo būti atgabentas palestinietis Abu Zubaydah, šiuo metu esantis Gvantanamo kalėjime.


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių