Lieps parengti sumažintų pensijų kompensavimo planą

Seimo nariai nori priversti Vyriausybę nedelsiant parengti konkretų planą, kaip ir kada bus kompensuojamos sumažintos pensijos bei kitos socialinės išmokos.

Tai numatoma Seimo nutarimo projekte, parengtame opozicinės Krikščionių partijos frakcijos seniūno Vidmanto Žiemelio bei šios frakcijos narės Donaldos Meiželytės.

Projekte konstatuojama, kad Vyriausybė neįvykdė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatos iki 2010 metų liepos 1 dienos parengti ir patvirtinti sumažintų valstybinių socialinio draudimo senatvės bei netekto darbingumo pensijų kompensavimo tvarkos aprašą.

Todėl Vyriausybė įpareigojama „per vieną mėnesį nuo nutarimo įsigaliojimo dienos parengti ir patvirtinti Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensavimo tvarkos aprašą“.

Pernai Seimas, tvirtindamas šių metų valstybės ir „Sodros“ biudžetus, kartu priėmė laikinąjį pensijų bei kitų socialinių išmokų sumažinimo įstatymą, galiosiantį iki 2011-ųjų pabaigos. Jame be kita ko numatyta, kad iki 2010 metų liepos 1 dienos Vyriausybė turi patvirtinti sumažintų pensijų kompensavimo tvarką. Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pareiškusi, jog pasirašo Seimo priimtus socialinių išmokų sumažinimo įstatymą tik todėl, kad jame yra toks įsipareigojimas.

Tačiau ministrai laiku patvirtino tik sumažintų pensijų kompensavimo koncepciją. Ji nenumato nei kada, nei kokiu būdu turėtų būti kompensuojamos sumažintos pensijos, aptakiai nustatydama, kad tai bus įmanoma padaryti, kai „valstybė turės pakankamus finansinius išteklius“. Tik paaiškinta, kad tai greičiausiai bus daroma ne anksčiau kaip nuo 2014 metų sparčiau didinant pensijas bei kitas socialines išmokas.

Opozicija tvirtina, kad tokių įsipareigojimų nepakanka ir Vyriausybė turi parengti aiškią bei suprantamą tvarką, kada pensininkai ir kiti gaunantieji socialines išmokas gali tikėtis gauti kompensacijas.

Prezidentė irgi atsargiai įvertino Vyriausybės patvirtintą koncepciją. „Sakyčiau, Vyriausybė dar neapsisprendė tuo klausimu. Tai greičiau priverstinis apsisprendimas, nes įstatymas numatė, kad iki liepos 1 dienos reikia patvirtinti kompensacijų mechanizmą. Bet mechanizmo nepakaks, reikės įstatymo. Taigi, Vyriausybė buvo priversta priimti tik koncepciją, tai reiškia – nieko konkretaus“, - liepą kalbėjo valstybės vadovė.

V.Žiemelio ir D.Meiželytės siūlomas nutarimo projektas turėtų būti Seimo svarstomas spalį arba lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių