Liberalai sutiktų 0,5 proc. sumažinti įmokas į pensijų fondus

Valdančiajai koalicijai priklausantis Liberalų sąjūdis teigia, kad sutiktų su kompromisu į privačius pensijų fondus kitąmet pervesti ne 2 proc. socialinio draudimo mokesčio, o 1,5 procentinio punkto. Be to, liberalai siūlo dar labiau mažinti kai kurias išlaidas.

„Mes kalbame apie galimybes galbūt tik pusę procento (sumažinti pervedimą į privačius fondus - BNS). Puse procentinio punkto sumažinimas vieniems metams su įsipareigojimu atstatyti ir kompensuoti tas prarastas įmokas nuo 2013 metų“, - trečiadienį po Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime posėdžio žurnalistams sakė partijos pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Jis pabrėžė, kad liberalų nuomone, „valdžia neturi kišti rankų į dirbančių žmonių kišenes“.

Antradienį Seimas po pateikimo yra pritaręs konservatorių ir dalies opozicijos pateiktam projektui, kad kitąmet iš „Sodros“ į pensijų fondus nebūtų pervedama nė lito. Sutaupytos lėšos būtų panaudotos sumažintoms senatvės pensijoms atkurti.

E.Masiulis taip pat teigė, kad liberalai tikrai nebalsuos už tokį automobilių apmokestinimo projektą, koks antradienį buvo pateiktas Seimui. Siūloma mokesčius rinkti iš automobilių savininkų, atsižvelgiant į transporto priemonės galingumą.

„Tai neparuoštas įstatymo projektas, keliantis labai daug nesusipratimų, neaiškumų ir gūžčiojant pečiais, kaip tokį įstatymą įgyvendinti. Todėl manome, kad jis tikrai neturėtų būti priimamas su kitų metų biudžetu, o ramiai su ekspertais, visuomene konsultuojantis Vyriausybėje parengtas ir atneštas kitais metais normalia tvarka į Seimą“, - sakė susisiekimo ministras.

Jo teigimu, norint nuo Naujųjų metų atkurti visas 2009 metais sumažintas senatvės pensijas lėšų būtų galima gauti dar labiau sumažinant planuojamas išlaidas. Pavyzdžiui, konservuojant dalį statybų.

„Manome, kad yra galimybės dar kartą atidžiai ir preciziškai pažiūrėti valstybės biudžeto išlaidas, galbūt valstybės investicinės programos dalį. Ar tikrai visos statybos, kurios yra suplanuotos, būtinai turi būti 2012 metais padarytos? Gal yra kokios nors statybos, kurios palauks vienerius metus ir kurias galima užkonservuoti“, - svarstė E.Masiulis.

Pasak jo, papildomų pajamų galima surinkti ir labiau apmokestinus gamtos išteklių gavėjus.

„Vyriausybė šiandien pritarė Gamtinių išteklių mokesčių įstatymo projektui. Jeigu Seime jis būtų operatyviai priimtas, galėtų duoti papildomų pajamų į valstybės biudžetą už iškasamą žvyrą, kitus gamtos išteklius“, - sakė liberalas.

Kita koalicijai priklausanti Liberalų ir centro sąjunga savo pozicijos kol kas neatskleidžia. Jos vadovas Algis Čaplikas BNS teigė partijos nuomonę išdėstysiąs po valdančiosios koalicijos lyderių susitikimo pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę trečiadienio vakarą.

Tuo metu didžiausia koalicijos narė, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, anot šios frakcijos seniūno Jurgio Razmos, siūlo kitąmet į privačius pensijų fondus pervesti 1 proc. socialinio draudimo įmokų. Tai leistų „Sodros“ biudžete palikti apie 190 mln. litų.

Konservatorius teigė, kad frakcija nėra užsispyrusi nė dėl vieno antradienį pateikto projekto, kuriais siūloma apmokestinti indėlių palūkanas, galingus automobilius, brangų būstą.

„Mes iš karto sakėme, kad nesilaikome įsikabinę prie pradinių nuostatų tuose projektuose, ypač projekte dėl transporto priemonių apmokestinimo. Pripažįstame, kad jie tikrai parengti labai skubotai, galima diskutuoti ir dėl ribų, ir dėl apmokestinimo principo. Labiau reikėtų pereiti prie apmokestinimo pagal vertę“, - sutiko J.Razma.

Jis tik pabrėžė, kad konservatoriai turi kelis atraminius siekius - kad senatvės pensijos nuo sausio 1-osios būtų atkurtos 100 proc. ir kad biudžeto deficitas būtų ne daugiau kaip 3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

„Kokiomis priemonėmis tai pasiekti, esame pasiryžę diskutuoti ir girdėti koalicijos partnerių pasiūlymus“, - tvirtino parlamento konservatorių lyderis.

Anot jo, frakcija neturi jokių rėmų, kurie galėtų sunkinti derybas su koalicijos partneriais.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė galingų automobilių, brangus būsto, indėlių palūkanų apmokestinimui, progresinių mokesčių įvedimui ir įmokų į privačius pensijų fondus sustabdymui. Už šiuos projektus daugiausia balsavo konservatoriai ir dalis opozicijos, liberalai bei liberalcentristai buvo prieš arba susilaikė.


Šiame straipsnyje: liberalaipensijų fondai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių