Lenkiškų mokyklų pirmokų tėvams - 1000 zlotų parama (papildyta)

Pirmokų tėvams, kurie šiemet nusprendė išleisti vaikus į lenkiškas mokyklas Lietuvoje, Lenkija išmokės po tūkstantį zlotų (apie 780 litų), pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerija.

Teigiama, jog šiais metais dalyvauti šioje programoje norą pareiškė apie 1 tūkst. tėvų.

Apie Lenkijos paramą Lietuvos lenkiškoms mokykloms pirmadienį paskelbė Lenkijos švietimo ir užsienio reikalų ministerijos, informuoja PAP naujienų agentūra.

Programos metu taip pat žadama kelti lenkiškų mokyklų mokytojų kvalifikaciją, aprūpinti įstaigas elektronine įranga, bus rengiamos stovyklos moksleiviams.

Lietuvos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys BNS sakė, kad Lenkija visąlaik rėmė lenkų tautinių mažumų mokyklas Lietuvoje, tik apie tai, skirtingai nei dabar, nebūdavo skelbiama viešai.

„Tai nėra jokia naujiena, tik šiuo kartu labai oficialiai iš kaimyninės valstybės institucijų yra artikuliuota. Neoficialiai tas buvo žinoma, kad yra tokia parama, kad per įvairius šaltinius ji ateina“, - BNS pirmadienį sakė V.Stundys.

Anot jo, parama mažumų mokykloms numatyta dvišalėse sutartyse.

„Bet kokia parama, be abejo, turi būti Lietuvos Lenkijos valstybių sutarties formate, kad nebūtų peržengtos tos sutarties nustatytos ribos. Sutartyje numatyti ir mainai, ir tam tikros finansinės galimybės - Lenkijos valstybė, matyt, tuo naudojasi, be abejo, turbūt nepamiršdama stiprinti finansavimo ir tautinių mažumų mokykloms savo valstybėje“, - svarstė parlamentaras.

Apie paramos planą paskelbęs Lenkijos užsienio reikalų viceministras Janas Borkowskis dar kartą pakartojo manantis, kad naujasis Lietuvos švietimo įstatymas diskriminuoja lenkų mažumą.

Lietuvos pareigūnai tokius priekaištus atmeta ir sako, kad valstybinės kalbos padėtis stiprinama atsižvelgiant į Europos standartus, o įstatymas analogiškas tam, kuris daug metų galioja Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
kekvienam lenkui issikrausciusiam visam gyvenimui is lietuvos ir atsisakiusiam lietuvos pilietybes ir ne tik lenkui bet ir kitos tautybes pilieciui gyvennciam lietuvoje , speju kad daugelis lietuviu paaukotu po 1 cnt . o tai labai dauuuug.

otto

otto portretas
Gautos pajamos privalo būti apmokestintos. VMI vaidins, kad nieko nežino?

spyglys

spyglys portretas
Tegul lenkai Lenkijoje parūpina lietuviškus vadovėlius už tuos pačius pinigus.Kodėl diskriminuojamos Lenkijoje lietuviškos mokyklos?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių