Lapkritį Lietuvoje vyks NATO pratybos

Lapkričio 1–12 dienomis Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone vyks NATO pratybos „Tvirta jungtis 2011“, kurias organizuoja Brunsume (Olandija) dislokuota NATO sąjungininkų jungtinių pajėgų vadavietė (angl. Allied Joint Force Command, JFC).

Pratybų metu pagal scenarijų bus vykdoma NATO vadovaujama atsako į krizes operacija ir teikiama humanitarinė pagalba pagal Jungtinių Tautų mandatą.

„Tvirta jungtis 2011“ yra NATO štabų pratybos, kuriomis bus siekiama įvertinti Brunsumo JFC ir Sąjungininkų pajėgų vadavietės (angl. Allied Force Command, FC) Perdislokuojamo jungtinio štabo elemento pasirengimą vadovauti tarptautinėms pajėgoms, kurios yra paskirtos budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose 2012 metais.

Šiose pratybose dalyvaus atstovai iš NATO Perdislokuojamo korpuso (Salonikai, Graikija), NATO Greitojo reagavimo pajėgų (Neapolis, Italija), Jungtinės oro pajėgų komponento vadavietės (Kalkar, Vokietija), Specialiųjų operacijų komponento vadavietės (Alikantė, Ispanija), Jungtinio kovinio rengimo centro (Stavangeris, Norvegija), Cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės gynybos bataliono štabo (Čekijos Respublika) ir Lietuvos kariuomenės.

Pratybos „Tvirta jungtis 2011“ vyks vienu metu ne tik Lietuvoje, bet ir dar keliose šalyse, o visas vadovavimas ir valdymas bus atliekamas pasitelkiant NATO ryšio ir duomenų kanalus. Lietuvoje pratybos vyks Pabradės poligone ir Kovinio rengimo centre Nemenčinėje. Planuojama per pratybas Lietuvoje bus dislokuota keli šimtai kitų NATO šalių karių.

NATO greitojo reagavimo pajėgos yra aukštos parengties technologiškai pažangios pajėgos, sudarytos iš sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgų komponentų, kurios per itin trumpą laiką gali būti perdislokuotos į bet kuriame pasaulio rajone vykstančias operacijas.

NATO nuolat vykdo pratybas, kurių metu palaikomas greitojo reagavimo pajėgų pasirengimas, užtikrinantis greitą karinių dalinių atsiradimą operacijų rajone. NATO pratybų programa yra nuolat peržiūrima ir atnaujinama. Skirtingose aljanso šalyse nuolat vykstančios pratybos – NATO pasirengimo ir galimybių įrodymas.


Šiame straipsnyje: pratybosNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių