L. Linkevičius: NATO oro policijos misijoje svarbu telkti išteklius

Estijai siekiant perimti dalį NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevčius teigia, kad svarbu telkti, o ne išsklaidyti išteklius.

Užsienio reikalų ministerijos vadovas teigia tokią nuostatą išsakęs trečiadienį vykusio vizito į Estiją metu, kurio metu oro policijos misijos klausimą aptarė su estų kolega Urmu Paetu (Urmu Pejetu). Talinas siekia, kad ateityje dalis NATO misijos iš dabartinės dislokacijos vietos Šiauliuose persikeltų į Estiją. Lietuva sako, kad Šiauliai turi likti pagrindine Aljanso naikintuvų bazavimosi vieta.

„Jei kalbėti konkrečiai apie oro policiją, tai didžiausia dalis išlaidų tenka mūsų sąjungininkams, partneriams, kurie atskrenda su savo lėktuvais, kurie išleidžia nemažas sumas tiek kurui, tiek priežiūrai. Mūsų užduotis - susikoncentruoti ir kokybiškai atlikti priimančios šalies paramos funkciją, kuri tikrai dar turi rezervų. Mes jau nemažai darome, didiname šitą paramą, bet turime padaryti dar daugiau, kad palengvintume mūsų sąjungininkams šią misiją“, - BNS sakė L. Linkevičius.

„Mums svarbu koncentruoti savo resursus į kokybę, o ne išsklaidyti juos, nes tokiu būdu vargu, ar pasieksime rezultatą. Apie tai diskutuoja gynybos ekspertai, leiskime jiems tą darbą atlikti. Tuo aspektu ir iškilo šie klausimai (vizito metu)“, - sakė ministras.

L. Linkevičius pažymėjo, kad Estijoje jau yra sutelkti tokie regioniniai projektai kaip Tartu mieste įsikūręs Baltijos gynybos koledžas ir Taline veikiantis NATO kibernetinio saugumo kompetencijos centras.

„Būdamas Estijoje paminėjau, kad Baltijos gynybos koledžas, kuris veikia Tartu, iki šiol yra labai reikšminga mokymo institucija ne tik Baltijos, bet kitoms šalims. Per tą laiką prisidėjo ir kompetencijų centras, kuris užsiima kibernetiniu saugumu, kuris buvo svarbus, kai buvo įsteigtas, o dabar jis yra dar svarbesnis. Kalbant apie šiuolaikinius iššūkius kibernetinis saugumas tampa svarbiausias šių dienų iššūkis“, - sakė Lietuvos URM vadovas.

„Kitaip tariant, tai, ką mes darome regione, tai, ką Estija daro savo pastangomis yra labai geros investicijos, mes remiame ir palaikome, siunčiame savo atstovus tiek į gynybos koledžą, tiek į kompetencijų centrą“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Estija siekia, jog nuo 2015 metų kasmet viena iš trijų NATO oro policijos misijos rotacijų vyktų iš atnaujintos Amario bazės Estijoje.

Lietuva pasisako už tai, kad karinių oro pajėgų bazė Šiauliuose liktų pagrindine ir nuolatine NATO partnerių naikintuvų dislokacijos vieta, argumentuodama, jog dėl rotacijos misija labai pabrangtų.

Vasarį Lietuvoje viešėjęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) sakė, kad NATO kaip aljansas nesikiša į Vilniaus ir Talino diskusijas, o „Baltijos šalys turi pačios nuspręsti, kaip organizuoti šią oro policijos dalį“.

Baltijos šalys neturi oro erdvės patruliavimui tinkamų orlaivių, todėl greitojo reagavimo oro pajėgų funkcijas vykdo kitų NATO valstybių kariai. Misijoje bent po kelis mėnesius jau yra tarnavusios 14 Aljanso šalių pajėgos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių