Kuriozas Ignalinos rajone: buvo kaimas - ir kaimo nėra

Vyriausybė dar kartą ragina savivaldybes peržiūrėti teritorijų ribas, kad neiškiltų tokių kuriozų, kaip Ignalinos rajone. Prieš 20 metų per klaidą vietoj Gilūtų vienkiemio buvo panaikintas Gilūtų kaimas, o Registrų centras jį išregistravo tik dabar. Tad neva nesamą kaimą greičiausiai teks registruoti iš naujo. Tai užtruks, o per tą laiką kaimo gyventojai negalės tvarkyti reikalų.

Gilūtų kaime gyvena beveik 200 žmonių. Tačiau prieš penkis mėnesius Registrų centras išbraukė kaimą iš realybės kaip neegzistuojantį.

Buvo Gilūtų vienkiemis [šalia kaimo], dabar žmonės iš jo sukelti į šitą kaimelį. Ir vietoje to vienkiemio išbraukė mūsų kaimą. Aš galvoju, kad blogai, vis tiek žmonės gyvena – yra ir parduotuvė, ir biblioteka kaime, o faktiškai mes neegzistuojame“, – LTV „Panoramai“ kalbėjo kaimo gyventoja.

Išbraukti Gilūtų vienkiemį Ignalinos valdžia Aukščiausiosios Tarybos (AT) paprašė dar 1987-aisiais, tačiau per klaidą buvo išbrauktas ne vienkiemis, o taip pat pavadintas kaimas.

Perdavus neteisingus duomenis Registrų centrui, ketvirtį amžiaus panaikinta gyvenamoji vietovė nebuvo išregistruota. Klaida išaiškėjo tik dabar, rajono savivaldybei pradėjus tvarkyti teritorines ribas, gyvenamųjų vietovių statusus ir jų pavadinimus. Kaimas šiemet pagaliau išregistruotas net nepasidomėjus, ar čia gyvena žmonės.

„Šiandien negalime suteikti nei gatvių, nei adresų, nes Registrų centras vadovaujasi tuo AT sprendimu. Teisingumo ministerija mano, kad tai yra individualus teisės aktas, kuris galioja ir po 1990-ųjų kovo 11-osios. Nors VRM mano, kad tai yra norminis teisės aktas, kuris negali buti taikomas“, – teigia Ignalinos rajono meras Bronis Ropė.

Meras sako, kad jam nesuprantamas toks institucijų aplaidumas.

„Matyt, visų tų sprendimų niekas nežiūrėjo. Ir, matyt, apskritai galvojo, ką valstybei daryti su kaimo gyvenvietėmis, ir sugalvojo tik 2010 metais, kad reikia suteikti gatves ir užkalti lenteles“, – sako B. Ropė.

Registrų centro atstovai atmeta priekaištus ir kaltina savivaldybes, nesusitvarkiusias kaip numatyta teritorijų ribų, todėl esą ir sukūrusias problemų.

„Savivaldybės galėjo ir turėjo iki 2007 m. suteikti visiems adresų objektams adresus ir gatves, bet tas nebuvo padaryta. Kaimą mes iš adresų registro išregistravom tik šių metų gegužę. Mes turime duomenis, dokumentus, kuriais ir vadovaujamės, mes negalime revizuoti ir pasakyti, tame ar kitame dokumente buvo padaryta klaida ar ne“, – tvirtina Registrų centro Adresų registro departamento viršininkas Kipras Mensevičius.

Ignalinos meras kreipėsi į Vyriausybę prašydamas įpareigoti Registrų centrą įregistruoti Gilūtų kaimą, tačiau esą tai padaryti nebus paprasta. Vidaus reikalų ministerijos nuomone, kaimą teks registruoti kaip naujai atsiradusį – tai kainuos ir užtruks, o per tą laiką gyventojai negalės tvarkyti reikalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vvv

vvv portretas
Kazko primena rusu klasiko N.V.Gogolio romana Mirusios sielos.

00000000.

00000000. portretas
Cia mano urvas,cia mano tvirtove.

vitalijus

vitalijus portretas
is sovietu uzsilike darbuotojai dirba ko reikia noreti????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių