Kultūros vertybių registrą papildė 144 objektai

Vykusiame 90-ajame baigiamajame Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos (toliau -Taryba) posėdyje buvo apibendrinti per metus pasiekti rezultatai.

Tarybos nariai 2008 m. svarstė 372 kultūros paveldo objektų duomenų tikslinimo bei įrašymo į Kultūros vertybių registrą klausimus. Iš jų 213 objektų patikslinti duomenys Kultūros vertybių registre, registrą papildė 144 naujai įrašyti kultūros paveldo objektai, 15 objektų nuimta teisinė apsauga. Visi sprendimai buvo priimami išanalizavus detaliai parengtą medžiagą apie kultūros paveldo objektus, neretai po išsamių dalykinių diskusijų ir konstruktyvių ginčų.

Kai kurių klausimų svarstymas iš Tarybos narių pareikalavo tikrai didelio išmanymo, kompetencijos ir tvirtumo ginant kultūros paveldą. Toks "karštas" objektas, be abejo, buvo Vilniaus žydų Šnipiškių kapai Rinktinės g. ir jų įrašymo į Kultūros vertybių registrą klausimas. Žydų kapinių ribų klausimas buvo svarstomas net trijuose Tarybos posėdžiuose, pateikta kvalifikuotai parengta medžiaga, išklausytos visų suinteresuotų pusių - valdininkų, žydų bendruomenės atstovų, verslininkų, istorikų, archeologų nuomonės.

Taip pat Taryboje svarstyti tokie sudėtingi klausimai kaip Klaipėdos pilies komplekso su kitais statiniais duomenų Kultūros vertybių registre tikslinimas, Lentvario dvaro sodybos teritorijos ribų bei vertingųjų savybių tikslinimas. Daug ginčų ir diskusijų sulaukė XVII - XVIII a. pramoninės degimo krosnies liekanų paskelbimas vertingąja Vilniaus miesto su priemiesčiais savybe. Dėl šio vertinimo tarybos sprendimo bus išsaugota unikali krosnis, ji bus eksponuojama naujai statomuose "Maskvos namuose".

Šiemet Taryba taip pat aiškinosi dėl 11 kultūros paveldo objektų kultūrinės vertės, nagrinėjo 5 specialiuosius planus, vertino juose siūlomus sprendinius. Be to, 2008 m. Taryba dalyvavo dviejuose teismo procesuose dėl kultūros paveldo objektų įrašymo į Kultūros vertybių registrą - Vilkyškių sodybos (Vilkyškių mstl., Pagėgių sav.) bei pastato Naujojo Uosto g. 5a, Klaipėdoje.

Pirmuoju atveju Vilniaus apygardos administracinis teismas įpareigojo Tarybą iš naujo nustatyti Vilkyškių sodybos vertingąsias savybes ir išnagrinėti teisinės apsaugos būtinumą. Šis reikalavimas buvo įvykdytas lapkričio 25 d. vykusio posėdžio metu - Taryba antrą kartą įrašė objektą į Kultūros vertybių registrą.

Antruoju atveju pirmos instancijos teismas priėmė sprendimą, kad XIX a. II p. menantis pastatas Naujoje Uosto g. 5a, Klaipėdoje, į Kultūros vertybių registrą įrašytas teisėtai, tačiau ieškovai šį sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba Kultūros paveldo departamento direktoriaus įsakymu buvo įsteigta 2005 metais. Taryba nustato nekilnojamojo kultūros paveldo objektų ar vietovių vertingąsias savybes, šių vertybių reikšmingumą, apibrėžia kultūros paveldo objektų teritorijų ir vietovių ribas bei atlieka kitas įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytas funkcijas.

Šiuo metu Tarybą sudaro 11 narių, jie - archeologinio, povandeninio, mitologinio, memorialinio, želdynų, dailės, urbanistinio, architektūrinio, etnokultūrinio, istorinio ir sakralinio nekilnojamojo kultūros paveldo ekspertai.


Šiame straipsnyje: kultūros vertybės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių