Kultūros paveldo komisijos gali nebelikti?

Valstybinė kultūros paveldo komisija, patarinėjusi Seimui, Vyriausybei ir Prezidentūrai 16 metų, pakliuvo į politikų girnas. 

Svarstoma, ar ši institucija išvis reikalinga. Kai kurių parlamentarų teigimu, komisija kartais viršija savo įgaliojimus saugodama kultūros paveldą ir tai jiems nepatinka, praneša LTV „Panorama“. 

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete tik dabar svarstoma Kultūros paveldo komisijos ataskaita už 2010 metus. 

Komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė sako, kad anksčiau Seimui pavaldi institucija atsiskaitydavo metų pradžioje. G. Drėmaitė teigia nesuprantanti tokio politikų delsimo, taip pat – kai kurių priekaištų.

Kultūros paveldo apsaugos ekspertų komisija pataria Seimui, Vyriausybei ir Prezidentūrai. Tačiau patys ekspertai skundžiasi, kad jų išvadų dažnai nepaisoma. 

„Komisija praktiškai tampa nebereikalinga, jeigu jos įsakymai, jos analizė nėra vykdomi“, – sako Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė Dalia Teišerskytė. 

„Šešiolika metų su komisija buvo viskas gerai, bet, matyt, pasikeitė politika ir mes patekom į tas politines girnas“, – tvirtina Kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė. 

Kai kurių parlamentarų teigimu, uoliai stebėdama paveldo objektų būklę Kultūros paveldo komisija kartais viršija savo įgaliojimus ir trukdo istorinių pastatų savininkams restauruoti jų nuosavybę. 

„Skiriasi sampratos, pozicijos, požiūriai apkritai į paveldo reikalus ir į atskirų institucijų vietą ir svarbą visoj sąrangoje. Čia yra esminis dalykas. Kitaip sakant, čia reikalingas tam tikras politinis sutarimas, kad kiekvienas dirbtų savo darbą“, – aiškina Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys. 

Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas prieš savaitę patvirtino keturis naujus kandidatus į komisijos pirmininko postą. Naująjį pirmininką rinks Seimas. Tačiau svarstoma, ar išvis Kultūros paveldo komisija reikalinga. 

Kultūros paveldo komisijos likimas bus sprendžiamas po to, kai Valstybės kontrolė, šiuo metu tikrinanti Seimui pavaldžias panašias institucijas, pateiks savo išvadas.


Šiame straipsnyje: kultūros paveldaskomisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Poetas

Poetas portretas
Ir nereikia.

na

na portretas
na.Kam trukdo???

Politikų treptelėjimai

Politikų treptelėjimai portretas
Dėl politinių prieštaravimų originaliai senovei nelemta išlikti. Kiekvienas politikų treptelėjimas sukelia siaubą vietiniams gyventojams. Įdomu, kuo pasigrožės turistai ir ekskursantai, jei nebus Senamiesčio gatvelių ir bažnyčių. Skaudu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių