Kultūros ministras pasirengęs atsistatydinti? (papildyta)

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis ketina atsistatydinti, tačiau ne dabar, bet galbūt kitą savaitę.

Kalbėjo aptakiai

Apie tokią galimybę prabilta pirmadienį po R.Vilkaičio, jį delegavusios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininko Arūno Valinsko ir premjero Andriaus Kubiliaus susitikimo.

„Tikrai nesu užsispyręs. Valstybėje dabar labai svarbu tam tikra rimtis. Kartais reikia laiko, kad būtų priimti sprendimai“, - po valandą trukusio susitikimo nekonkrečiai kalbėjo kultūros ministras.

Žurnalistų klausiamas, ar atsistatydins, R.Vilkaitis atsakė: „Dabar dar ne. Aplinkybės turi susidėlioti logiškos. Paskleiskite gerąją žinia – valstybėje bus ramu. Noriu užbaigti kai kuriuos pradėtus darbus. Šią savaitę yra keli pasitarimai, susitikimai, posėdžiai. Per savaitę, manau, užbaigsiu tuos darbus, kurie dabar priėjo sprendimo laiko. O tada išsipildys jūsų lūkesčiai“.

Kultūros ministras teigė nežinąs, ar premjeras A.Kubilius ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė jį remia. „Yra tolerancija, nežinau, ar yra parama. Bet tikrai nenoriu, kad susipjautų Seimas, partijos ar frakcijos“, - sakė R.Vilkaitis.

Pasak jo, jeigu Prezidentė norės susitikti ir aptarti susidariusią padėtį, „toks susitikimas neabejotinai įvyks“. „Bet pats nesiveršiu“, - pridūrė ministras.

Prarado politinį pasitikėjimą

TPP pirmininkas A.Valinskas pakartojo, kad ši partija prarado politinį pasitikėjimą savo deleguotu kultūros ministru, todėl reikalauja jo atsistatydinimo arba atleidimo iš pareigų. „Reikia konstatuoti, kad frakcijos ir partijos nuostatos nepakitusios. Nelabai norime kaltinti ministrą vienais ar kitais darbais, kuriuos jis padarė arba ne. Tiesiog deleguojanti partija prarado juo pasitikėjimą. Viskas telpa viename frazėje – nėra politinio pasitikėjimo“, - tvirtino A.Valinskas.

Apie reikalavimą atleisti R.Vilkaitį iš pareigų TPP vadovybė paskelbė praėjusią savaitę.

„Tikrai norime padėkoti R.Vilkaičiui už darbą, tikimės jo teisingo sprendimo, kuriuo paklūstama jį delegavusios partijos valiai“, - sakė A.Valinskas.

Anot jo, valdančiosios koalicijos partneriai turi gerbti vieni kitų sprendimus. Tačiau paklaustas, ar TPP pasitrauktų iš koalicijos, jeigu nebūtų atleistas kultūros ministras, A.Valinskas atsakė: „Tai nieko nereiškia. Klausimas kaip buvo, taip ir išlieka - ne ar bus atleistas arba atsistatydins, o kada tai įvyks“.

Jis pareiškė tikįs, kad sprendimas bus priimtas „artimiausiu metu“.

A.Valinskas tikino, kad dar nėra premjerui pateikęs jokių galimų kandidatų į ministrus.

Išsakė „vieną kitą priekaištą“

Premjeras A.Kubilius tvirtino ir vėl neišgirdęs konkrečių TPP priekaištų R.Vilkaičiui, todėl bandęs sutaikyti jį su A.Valinsku, tačiau bergždžiai. „Susitikime aptarėme koalicijos partnerių išsakytą nuomonę dėl jų deleguoto ministro. Visuomet sakiau, kad galima rasti bendrą kalbą, netgi jeigu yra išsakomi priekaištai. Bandžiau įkalbėti juos gyventi draugiškai. Bet kol kas nejaučiu, kad man pavyktų tai įgyvendinti“, - teigė Vyriausybės vadovas.

Pasak jo, „ypatingų dalykinių priekaištų ministrui negalima pasakyti“. „Bet vieną kitą priekaištą galiu galbūt tarti. Tai pakankamai naujas žmogus politikoje, todėl nelabai paisė labai reikšmingų politinių taisyklių, kad su delegavusia partija reikia palaikyti dalykiškus ryšius“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

A.Kubilius sakė, kad tęs konsultacijas šiuo klausimu su TPP, su R.Vilkaičiu, taip pat su Prezidente ir kitais koalicijos partneriais. „Iki šiol nebuvo tokios situacijos. Nesu patyręs, kad partija reikštų nepasitikėjimą ministru. Visada kai keisdavosi ministrai, rankose turėdavau paties ministro pareiškimą – ar jis džiugiai, ar nelabai tą pareiškimą parašydavo“, - svarstė premjeras. „Bet manau, kad ir šiuo atveju rasim sutarimą“, - pridūrė jis.

A.Kubilius patvirtino, kad kol kas nėra įvardinti jokie kandidatai į kultūros ministrus.

Premjero teikimu ministrai skiriami ir atleidžiami prezidento dekretais.


Šiame straipsnyje: Vilkaitiskoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių