KT skelbs išaiškinimą dėl sklypų Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriams

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį skelbs savo nutarimo išaiškinimą dėl sklypų skyrimo Vyčio Kryžiaus ordinu apdovanotiems asmenims.

Dėl KT nutarimo išaiškinimo šiuo klausimu vasarį kreipėsi Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Jis prašė išaiškinti, kaip taikyti 2006 metų KT nutarimą, kad neatlygintinas sklypų skyrimas Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriams prieštarauja Konstitucijai.

Anot parlamento vadovės, KT minėtą Žemės reformos įstatymo nuostatą pripažinus prieštaraujančia Konstitucijai, liko neaišku, ar Vyčio Kryžiaus ordinu ar Vyčio Kryžiumi apdovanoti asmenys, kurie iki 2002 metų liepos 3 dienos pateikė prašymus dėl žemės suteikimo neatlygintinai, gali įgyvendinti šią teisę, ar ne.

Konstitucinis Teismas 2006 metais paskelbė nutarimą byloje dėl Žemės reformos įstatymo nuostatos, pagal kurią žemė neatlygintinai suteikiama Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams, konstitucingumo. KT pripažino, kad ši nuostata prieštarauja Konstitucijai.

KT pabrėžė, kad valstybiniai apdovanojimai yra valstybės pagarbos asmeniui ženklai, todėl jie nėra sietini su kokių nors materialinių, finansinių ar kitokių gėrybių, juo labiau privilegijų, teikimu apdovanojamajam.

Pasak KT, vien tai, kad asmuo buvo apdovanotas kuriuo nors valstybiniu apdovanojimu, savaime negali būti pagrindu skirti tam asmeniui valstybės materialinę, finansinę paramą, kitokias materialines ar finansines gėrybes.

Paskelbus šį nutarimą įstrigo sklypų skyrimas Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams, kurie buvo apdovanoti iki minėto KT nutarimo paskelbimo.


Šiame straipsnyje: ordinasVyčio kryžiusKT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių