KT skelbs, ar pensijų mažinimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) pirmadienį skelbs, ar 2009-ųjų pabaigoje priimti įstatymai, kuriais buvo sumažintos senatvės ir valstybinės pensijos bei dvejiems metams atidėtas 1995-2002 metais neišmokėtų pensijų dalies mokėjimas dirbusiems pensininkams, neprieštarauja Konstitucijai.

Bylas nagrinėję šalies teismai mano, kad jau paskirtų senatvės pensijų perskaičiavimas ar jų sumažinimas dirbantiesiems daugiau nei nedirbantiesiems gali būti vertinamas kaip Konstitucijos pažeidimas.

Į vieną bylą sujungti 39 prašymai.

KT 2002 metais jau yra pripažinęs, kad 2000 metais priimtas įstatymas, įtvirtinęs nuostatą, jog dirbantiems pensininkams mokama tik dalis jiems priskaičiuotos senatvės pensijos, prieštarauja Konstitucijai. Gyventojai, kurie 1995-2002 metais dirbo, dėl šio įstatymo gavo ne visą senatvės ar invalidumo pensiją. Dirbusiems pensininkams valstybė liko skolinga 269 mln. litų.

Dėl ekonominių sunkumų nuo 2010 metų sausio Seimas buvo sumažinęs senatvės pensijas. Tačiau šių metų sausio 1 dienos jos grąžintos į 2009 metų lygį.

Šiais metais lieka sumažintos valstybinės pensijos ir įvairios išmokos: rentos, šalpos, slaugos išmokos. Seimas iki 2012 metų pabaigos pratęsė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo galiojimą.

„Sodra“ skaičiuoja, jog pensijų atkūrimas į ikikrizinį lygį palies apie 447 tūkst. senatvės pensininkų, apie 86 tūkst. netekto darbingumo (invalidumo) pensininkų ir apie 239,3 tūkst. našlių ir našlaičių pensijų gavėjų.

Šių metų „Sodros“ biudžete nepriemokoms už 1995-2002 metais dirbusiems pensininkams neišmokėtas pensijas skirta 263 mln. litų.


Šiame straipsnyje: pensijaKTpensininkaspensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Auksinis kardas

Auksinis kardas portretas
KADA !Atstatys nurezta invaliduma.Gal jau pakaks apvogyneti.

kaip grazu...

kaip grazu... portretas
du metus valdzia VOGE zmoniu pensijas, tik dabar KT nutare spresti - teisingai buvo daroma ar ne. Tik musu idiotiskoj valstybej tai galima. Kodel niekas nesprendzia apie dabartiniu pavogtu pensiju dalies grazinima.

na ir kas

na ir kas portretas
nuspres istaigėlė kad prieštarauja..............tik pinigėlių i kapus jau neatneš
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių