KT: įteisinti individualų konstitucinį skundą reikėtų milijonų litų

Kad būtų įteisintas individualus konstitucinis skundas, reikėtų skirti 8 mln. litų Konstitucinio Teismo (KT) priestatui ir dar kelių šimtų tūkstančių litų kas mėnesį papildomiems etatams, sako Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Urbaitis.

„Tokio instituto įgyvendinimas mokesčių mokėtojams nemažai kainuotų: reikėtų 8 mln. litų teismo priestatui, 160-200 tūkst. litų per mėnesį papildomiems etatams“, - pirmadienį paskelbtame interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė K.Urbaitis.

Jis atkreipė dėmesį, kad, remiantis kitų šalių praktika, galima tikėtis, jog dauguma individualų skundų būtų atmesti.

„Vokietijoje, kurioje yra individualus konstitucinis skundas, tik labai nedaug į Vokietijos Konstitucinį Teismą individualiai besikreipiančių asmenų gali tikėtis, kad jų skundas taps konstitucinės justicijos byla. Absoliučią daugumą tiesioginių kreipimųsi Vokietijos Konstitucinį Teismą atmeta per priėmimo procesą. Tokia tendencija stebima ir kitose šalyse, kuriose yra individualaus konstitucinio skundo institutas. Taigi tikėtina, kad ir Lietuvoje įgyvendinus tokį institutą būtų panašiai“, - kalbėjo K.Urbaitis.

Pasak pirmininko, nors šiandien Lietuvoje individualaus konstitucinio skundo nėra, negalima teigti, kad konkretaus žmogaus problema nepasiekia KT.

„Būtent bendrosios kompetencijos ar administraciniai teismai, kreipdamiesi į Konstitucinį Teismą, žmogaus problemą paverčia konstitucinio ginčo objektu“, - sakė K.Urbaitis.

Lietuvoje diskusijos dėl individualaus konstitucinio skundo vyksta jau ne vienus metus, tačiau projektai įstrigo Seime. Kai kurie parlamentarai teigia, jog toks institutas per brangus ir duotų mažai naudos.


Šiame straipsnyje: Konstitucinis teismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių