Kraupi statistika: kasmet prekybos žmonėmis aukomis tampa 1200 moterų

Iš Lietuvos kasmet išvežama per 1200 moterų, kurios tampa prekybos žmonėmis aukomis, teigia Vilniaus apygardos prokuratūra.

„Dažniausiai moterys iš Lietuvos išvežamos dėl seksualinių paslaugų, apie vyrus iš esmės tokios informacijos neteko matyti. Pakankamai didelis skaičius Baltijos šalyse, nes skaičiuojama, kad kasmet iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos išvežama per 3 tūkst. moteriškių, iš jų daugiau nei 1200 moterų išvežama iš Lietuvos“, - antradienį „Carito“ surengtoje diskusijoje sakė Vilniaus apygardos prokuroras Vladimiras Sergejevas.

Anot jo, ne mažiau kaip 180 tūkst. prekybos žmonėmis aukomis tapusių moterų kasmet atvyksta į Europos Sąjungos (ES) šalis, ir iš jų „nemažas procentas“ - iš Lietuvos. Taip pat tūkstančiai moterų iš Rytų Europos išvežamos į Izraelį.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius pripažino, kad lietuvės Vakarų Europoje yra „pakankamai intensyviai išnaudojamos“.

Pasak prokurorų, Lietuvos teismai kai kuriuos su prekyba žmonėmis susijusius asmenis baudžia „pakankamai švelniomis bausmėmis“, dalis jų išvengia laisvės atėmimo.

„Netenkina baudžiamųjų bylų kiekis, netenkina to nedidelio tiriamų bylų skaičiaus tempai, netenkina greitis tų bylų ir bausmės, kurios skiriamos mūsų teismų“, - sakė R.Jancevičius.

Prokurorai savo ruožtu pasidžiaugė, kad Lietuvoje kol kas nėra organų pirkimo bylų, tačiau atkreipė dėmesį, kad pasitaiko pavienių atvejų, kai organų transplantacijai užsienyje ketinama išnaudoti surogatinių motinų Lietuvoje pagimdytus vaikus.

Prokurorams esą trūksta teisinių priemonių su tuo kovoti ir siekti baudžiamosios atsakomybės.„Turime pasakyti, kad jei gimdo surogatinė motina ir išsiveža tėvas transplantuoti organus, yra baudžiamoji atsakomybė“, - kalbėjo R.Jancevičius.

Anot jo, prokuratūra susidūrė su situacija, kai nieko negalėjo padaryti įtardama, jog lietuvės surogatinės motinos Lietuvoje pagimdyta mergaitė išvežta į Australiją, kaip įtariama, organų prekybai.„Mergaitė, kuri gimė Lietuvoje, išvežta į Australiją aplinkiniais keliais. Australai mus pasiuntė labai toli ir pasakė: “Čia ne jūsų reikalas, nesikiškite", - kalbėjo jis.


Šiame straipsnyje: prekyba žmonėmis

NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
nemanau, kad šiais laikais, kai yra internetas, žiniasklaida šaukte šaukia apie tokius atvejus ir apgaunamas moteris, jos nežinotų ir nenujaustų, kur ir kokiam darbui vyksta. Tiesiog yra begalinis noras ir troškimas pinigų, kuriems užsidirbti pateisinami visi būdai. Lietuvoje yra giminių, pažįstamų, draugų, todėl čia tokio darbo gėdijasi, o užsienyje jos gali dirbti kiek širdis geidžia, todėl jų visiškai negaila, tegu sau dirba, jei kitaip negali gyventi.

.....gal

.....gal portretas
Ar pas mus yra teisingumas ? Pas mus yra 100 institucijų ,bet teisingumas tik už pinigus ir tik klanams prieinamas.Aš manau teisėtvarkoje reikia reformos ir skubios.

Tautos genocidas

Tautos genocidas portretas
Kodėl leidžiama taip daryti? Kas užsiima su jaunimu? Kodėl vyksta atranka, stumdomi žmonės, o paskui nusivilia gyvenimu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių