Kova dėl mergaitės globos vyksta ir Balbieriškyje

Balbieriškio ir aplinkinių kaimų gyventojai ėmėsi kovos dėl mažametės mergaitės, kurią teismas nutarė perduoti kitiems globėjams, likimo.

Susibūrę prie namų, kur gyvena vaikas, žmonės neleido antstoliui vykdyti teismo sprendimo.

Aistros verda Prienų rajone esančiame Medžiukų kaime. Čia žmonės apgulė namus ir sako pasiryžę neleisti atiduoti mažametės mergaitės naujiems globėjams, kuriuos paskyrė Aukščiausiasis teismas.

 

Dėl 2,5 metukų mažametės globos dvi šeimos kovoja 2 metus. Nors mergaitę, likusią be tėvų, augina Jūratė ir Juozas Lukoševičiai, tiesa, neturintys globos teisių, čia kartu gyvena ir mažametės seneliai, visų instancijų teismai mergaitei paskyrė naujus globėjus, tolimus giminaičius iš Vilniaus.

Balbieriškio kaimo bendruomenės atstovai sako nepasitikintys teismų sprendimais.

„Vaikas turėtų būti aukščiau teismo. Aš taip bent sakyčiau, aš vaiko niekaip neatiduočiau. Yra seneliai, jis čia turi augti, čia jis pradėjo gyvenimą“, – sako kaimo bendruomenės „Balbieriškis“ narė Nijolė Gučienė.

Prienų rajono Vaiko teisių apsaugos tarnyba neturi priekaištų šeimai, daugiau nei 2 metus auginančiai mergaitę.

Po to, kai žmonės neleido antstolei perduoti vaiko naujiems globėjams, su mažamete porą valandų bendravę vaiko teisių gynėjai ir psichologė nutarė skirti pereinamąjį laikotarpį ir sudaryti sąlygas mergaitei apsiprasti su naujais globėjais.

„Svarbiausia buvo įvertinti, ar vaikas yra prisirišęs prie šeimos, ir kiek tas prisirišimas yra svarbus, todėl kad prisirišimą galima sugriauti per vieną valandą, o atstatyti gali nepavykt ir visą gyvenimą“, – sako Viniaus visuomenės sveikatinimo centro direktorė, psichologė Laura Bratikaitė.

Teisingmo ministras sako, kad tokie ginčai turi būti sprendžiami tik teismuose, o ne gatvėse.

„Dar kartą noriu pabrėžti,k ad teismų sprendimo  tinkamumo, pagrįstumo ir teisėtumo prezumcija turėtų galioti ir savaime suprantama, kad į teismą einama tada, kai nuomonės išsiskiria, o ne į aikštes ir gatves, dėl to kad ginčas būtų išspręstas civilizuotai“, – sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Beveik prieš porą savaičių nepatenkinti teismo sprendimu prie Kedžių ir Venckų namų susirinkę žmonės taip pat neleido antstoliui vykdyti teismo sprendimo – iš globėjų mamai perduoti vaiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių