Konstitucijos sargai: šeima gali būti ir ne santuokoje (papildyta)

Konstitucinis Teismas (KT) nustatė, kad Lietuvoje šeima dera laikyti ne tik santuokoje, bet ir partnerystėje gyvenančius asmenis. Be to, šeima gali būti ir vienišos motinos ar tėvai, auginantys vaikus.

Prieštarauja Konstitucijai

KT trečiadienį paskelbė, kad Konstitucijai prieštarauja prieš trejus metus Seimo patvirtinta Valstybinės šeimos politikos koncepcija. Joje be kita ko buvo nustatyta, kad „šeima vadinama tik  santuokos sudarymo faktu pagrįsta vyro ir moters sąjunga bei jų auginami vaikai“.

Koncepcijoje taip pat buvo nustatytos daugiavaikės, išplėstinės, krizę išgyvenančios, nepilnos, socialinės rizikos šeimos sąvokos.

„Konstitucinė šeimos sąvoka negali būti kildinama tik iš santuokos instituto“, - pažymėjo KT savo viešai paskelbtoje išvadoje.

„Santuoka yra tik vienas iš šeimos konstitucinių pagrindų“, - paaiškino Teismas.

Šeima grindžiama „emociniu ryšiu“

Nutarime pabrėžta, kad koncepcijos punktų nuostatose suformuluotos įvairių šeimų sąvokos „yra reikšmingos tolesnei šeimos politikos raidai, kadangi ateityje jas įtvirtinti šeimos santykius reguliuojančiuose norminiuose teisės aktuose yra teisėkūros subjekto siekiamybė“.

KT pažymėjo, kad Seimas įtvirtinęs tokias šeimos sąvokas, pagal kurias šeima laikomi tik susituokę ar buvę susituokę vyras ir moteris, taip pat jų vaikai ar įvaikiai, „sudarė prielaidas nesaugoti ir neginti kitų šeimos santykių, nesusituokusių vyro ir moters, taip pat jų vaikų bendro gyvenimo santykių“.

Teismas paaiškino, kad pagal Konstituciją šeima grindžiama „būdingais pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagarbos, bendro vaikų auklėjimo ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Anot KT, santuoka yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“.

Tačiau, kaip konstatavo KT, tai nereiškia, kad pagal Konstituciją nėra saugomos ir ginamos kitokios nei santuokos pagrindu sudarytos šeimos.

Pasiskundė grupė parlamentarų

Į KT su skundu dėl 2008 metų birželio 3 dienos Seimo nutarimu patvirtintos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos kreipėsi grupė parlamentarų, daugiausiai socialdemokratai.

Seimo patvirtinta koncepcija sukėlė dideles diskusijas Lietuvoje dėl šeimos, darnios šeimos, išplėstinės šeimos, nepilnos šeimos sąvokų. Seimo narių grupė abejojo, ar Šeimos koncepcijoje nustatyti šių sąvokų apibrėžimai atitinka Konstituciją.

Koncepcijoje be kita ko buvo nustatyta, kad šeima laikoma ir valstybės remiama tik santuokos saitais susiję vyras ir moteris bei jų vaikai.

Tuo tarpu liberalesnio požiūrio šalininkai visuomet teigė, kad ir partnerystėje gyvenantys vyras bei moteris, turintys vaikų, irgi turi būti būti laikomi šeima, verta valstybės palaikymo. Seimo teisininkai savo pastabose buvo nurodę, kad koncepcijoje nustatytas šeimos apibrėžimas gali prieštarauti ne tik Konstitucijai, bet ir kai kurioms žmogaus teises ginančioms konvencijoms. Jose siūloma šeima laikyti ne išimtinai formalių juridinių aktų pagrindu sudarytą santuoką, bet ir „susiklosčiusius šeimyninius ryšius tarp tėvų, vaikų ir kitų artimų giminaičių“.

Įstatymuose šeimos sąvoka kol kas nėra apibrėžta - Konstitucija numato, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, šeima pripažįstama visuomenės ir valstybės pagrindu, tačiau nėra atskirai nurodoma, kas yra šeima ir kokia ji. Vadovaujantis Seimo priimta koncepcija, Vyriausybė buvo įpareigota rengti atitinkamus įstatymus bei nutarimus, kuriais būtų nustatyta, kas yra šeima ir kaip remiama.

Projektą teks taisyti

Seimo socialdemokratas Julius Sabatauskas trečiadienį paminėjo, kad po KT išvados paskelbimo Vyriausybė nebegalės rengti įstatymų dėl paramos šeimai pagal niekine pripažintą Valstybinę šeimos koncepciją.

Kitas socialdemokratas Algirdas Sysas džiaugėsi, kad dabar „nebebus galima diskriminuoti įvairių formų šeimų, kaip buvo numatę konservatoriai savo „prastumtoje“ koncepcijoje“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau buvo parengusi Šeimos politikos pagrindų įstatymo projektą, kuriuo jau įstatymo lygiu siūlo įtvirtinti, kad šeima - tai sutuoktiniai. Projekte šeima laikoma „sutuoktiniai, taip pat jų vaikai (įvaikiai), kuriuos jie turi pareigą auklėti ir išlaikyti“.

Bet po KT išvados šį projektą teks gerokai pataisyti.

Be to, anot J.Sabatausko, reikės taisyti ir Seimo jau priimtą Paramos būstui įsigyti  įstatymą, kuriame numatyta, kad valstybė remia tik santuokoje gyvenančias šeimas, įsigyjančias arba renovuojančias gyvenamąjį būstą.

Europos Sąjungos statistikos agentūros duomenimis, Lietuvoje nesusituokusiems tėvams 2008-aisiais gimė 28 procentai visų kūdikių, o nuo 1990 metų Lietuvoje ne santuokose gimusių vaikų procentas šoktelėjo keturis kartus - nuo 7 iki 28 procentų. ES vidurkis - 35,1 procento.


Šiame straipsnyje: šeimašeimos įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

NENUSIKALBĖKIM

NENUSIKALBĖKIM portretas
Viskas jau seniai apkalbėta ir nereikia eiti iš proto. Nesusituokusi-ne šeima, bet asmenys vedantys bendrą namų ūkį. Merga su vaiku tai ir yra merga su vaiku. Vienišas tėvas ir yra vienišas tėvas, auginantis vienas vaiką (mama mirusi, arba valkataujanti). Konstituciją pakeisti lengva, o kaip vaikams aiškinti darželyje, mokykloje? Kaip formuoti jaunuose žmonėse atsakomybę už savo veiksmus, artimus asmenis?

Utiutiu

Utiutiu portretas
Ačiū Lietuvos socialdemokratų partijai ir jos atstovams Seime, kurie iki galo kovojo prieš šitą koncepciją ir kreipėsi į KT. Yra dar sveiko proto žmonių Seime.

gaila

gaila portretas
Konstitucinis Teismas padarė (daug kainuosiančią) istorinę klaidą, paviršiutiniškai ir ideologiškai ("politiškai korektiškai") interpretuodamas "šeimos" institucijos tapatybę. Nereikėjo teismui lįsti į tokias diskusijas. Klausimo esmė buvo apie teisės aktų hierarchiją - galima buvo apsiriboti spręsti apie tai, o ne imti imponuoti (mano manymu klaidingas) filosofines pozicijas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių