Konstitucijos egzaminą laikė per 1000 gyventojų (papildyta)

Šį šeštadienį Lietuvoje vyko antrasis Konstitucijos egzaminas, kurį galėjo laikyti visi norintieji. Savo žinias panoro patikrinti daugiau nei tūkstantis šalies gyventojų.

Naujausiais duomenimis, iš 60 savivaldybių net 15-oje į Konstitucijos egzaminą neatėjo nė vienas politikas.

Daugiausiai piliečių Konstitucijos egzaminą laikė Druskininkų savivaldybėje - 148 (tarp jų - 6 savivaldos politikai). Vilniaus miesto savivaldybėje egzaminą laikė 86 gyventojai (4 tarybos nariai ir 1 parlamentaras), Kauno mieste - 32 (2 politikai).

Kupiškio rajone egzaminas neįvyko visai, nes nebuvo nė vieno dalyvio.

Vieną valandą trukusio egzamino metu dalyviai turėjo atsakyti į 30 klausimų. Teisingi atsakymai ir pirmojo turo nugalėtojai skelbiami Lietuvos žurnalistų sąjungos interneto svetainėje. Tarp savivaldos politikų Vilniaus mieste geriausiai sekėsi socialdemokratui Jurui Poželai, Kaune - merui Andriui Kupčinskui, Klaipėdos rajone - socialliberalui Arūnui Grikšui.

Šiemet Konstitucijos egzamine dalyvavo ir laisvės atėmimo bausmę atliekantys asmenys. Iš viso pataisos namuose egzaminą laikė 223 nuteistieji ir 51 pareigūnas. Daugiausiai dalyvių buvo Pravieniškių antruosiuose pataisos namuose- atvirojoje kolonijoje (48 nuteistieji ir 16 pareigūnų).

Vilniaus miesto savivaldybėje egzaminą laikė keletas kurčiųjų bendruomenės narių, ten dirbo gestų kalbos vertėjai.

Egzamino dalyvių vertinimu, testas buvo gana sunkus. Projekto rengėjai pastebi, kad egzamine dalyvavo ir tie piliečiai, kurie prieš metus buvo tapę laimėtojais savo savivaldybėse. Keletui iš jų ir vėl pasisekė teisingai atsakyti į klausimus.

Antrame Konstitucijos egzamino etape dalyvaus tik pirmojo turo nugalėtojai. Jis įvyks spalio 25-ąją Teisingumo ministerijoje Vilniuje. 

Dabartinė šalies Konstitucija visuotiniame referendume buvo priimta 1992 metais. Šiai sukakčiai paminėti jau antri metai rengiamas Konstitucijos egzaminas, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ką kiekvienas Lietuvos pilietis žino apie svarbiausią valstybės teisinį dokumentą.


Šiame straipsnyje: egzaminasKonstitucijažinios

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių