Konsevatorių gretose - diskusijos dėl vedlio Seimo rinkimuose

Likus kiek mažiau nei metams iki naujojo Seimo rinkimų Tėvynės sajungos-Lietuvos krikščionys demokratų (TS-LKD) gretose jau vyksta diskusijos, kam patikėti sąrašo lyderio vietą, rašo „Lietuvos žinios“.

Kaip ir varžantis dėl TS-LKD pirmininko kėdės, tėra du kandidatai į partinio rinkimų sąrašo pirmąją eilutę - prieš pusmetį TS-LKD vairą išsaugojęs premjeras Andrius Kubilius ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Jos šalininkai įsitikinę, kad aukštumas visuomenės apklausose pasiekusi parlamento vadovė per Seimo rinkimus galėtų būti kur kas geresnė vėliavnešė nei daugumos krašto gyventojų pasitikėjimo stokojantis Vyriausybės vadovas. Šios idėjos priešininkai teigia, kad, nepaisant reitingų, pirmasis rinkimų sąraše privalo būti įrašytas TS-LKD vadovas, nes būtent jis per partijos pirmininko rinkimus įveikė savo konkurentę, kad ir nedidele persvara. Tai esą liudija, kad partijos nariai labiau pasitiki būtent A.Kubiliumi.

I.Degutienės lyderiavimą partiniame rinkimų sąraše remiantis parlamentaras Kęstutis Masiulis anksčiau pasisakė ir už jos išrinkimą TS-LKD pirmininke.

„Manau, kad I.Degutienė šiuo pokriziniu laiku labiau tinkama vadovauti TS-LKD. Jos dėmesys žmonėms, socialinis jautrumas, paprasta kalba ir nuolaidumas yra tos savybės, kurios būtent dabar reikalingos rinkėjams. Jos išrinkimas vadove galėtų labai pagerinti partijos rezultatus rinkimuose“, - prieš pusmetį teigė K.Masiulis. Panašių minčių jis prisipažino neišsižadantis ir dabar.

„Jau tada mąsčiau strategiškai, o dabar atsirado ir papildomų argumentų. Negalime neatsižvelgti į tai, kad kai kurie partijos nariai yra populiaresni už kitus. Tad natūralu, garbinga ir sąžininga, kai lyderio vieta užleidžiamą visuomenei patrauklesniems politikams“, - ketvirtadienį sakė K.Masiulis.

TS-LKD Lietuvos krikščionių demokratų bendrijos pirmininkas parlamentaras Valentinas Stundys teigė, kad partijos narių valia paaiškės po galutinio rinkimų sąrašo reitingavimo.

„Tačiau partija jau išreiškė pasitikėjimą iš dviejų kandidatų išrinkdama vieną pirmininką ir pripažindama, kad jis yra lyderis. Todėl, matyt, tik pati partija, sudarydama sąrašą, gali pareikšti kitokią nuomonę“, - sakė VStundys. Jis pabrėžė, kad per partijos vadovo rinkimus I.Degutienės atsilikimas nuo A.Kubiliaus buvo nežymus - 900 balsų.

Krikščioniškajam TS-LKD sparnui atstovaujantis Radviliškio meras Antanas Cepononis šiuo klausimu tikino turintis aiškią poziciją.

„Į rinkimus mūsų partiją turi vesti jos pirmininkas, nes juo pasitikėjo dauguma narių. Jei imtume diskutuoti, tiesiog iškreiptume partinę esmę“, - sakė meras.

Politologo Algio Krupavičiaus teigimu, bet kurios partijos sąrašo vedlys yra jos kandidatas į premjerus. Tokiu būdu labai aiškiai deklaruojama, kas, partijos požiūriu, yra lyderis. Kadangi TS-LKD prieš pusmetį perrinko vadovą, būtų logiška, kad pagal šiuos rezultatus A.Kubilius būtų įrašytas pirmasis Seimo rinkimų sąraše.

„Tačiau jei konservatoriams reikėtų patarimo, pats drastiškiausias būtų -likus pusei metų iki rinkimų apskritai pakeisti dabartinį premjerą. Į jo vietą reikėtų skirti Seimo pirmininkę. Tuomet dalis rinkėjų galbūt ir patikėtų, kad TS-LKD atsinaujina, o tai leistų partijai gauti didesnę rinkėjų paramą“, - aiškino A.Krupavičius.

Kita vertus, tokia rokiruotė į pirmą vietą iškeliant I.Degutienę primintų politinį žaidimą ir dar nežinia, kiek rinkėjų tai suviliotų.

Politologo Lauro Bielinio nuomone, TS-LKD kilusi diskusija rodo dviejų grupuočių stumdymąsi dėl vietų rinkimų sąraše ir vidinę įtampą partijoje. Anot L.Bielinio, sunku pasakyti, kuri stovykla -A.Kubiliaus ar I.Degutienės šalininkų - yra stipresnė ir įtakingesnė.

„Ir vieni, ir kiti reiškiasi gana vienodai. Tačiau čia ir yra problema, kad jėgų vienodumas gali konfliktą užtęsti, kas, mano nuomone, šiai partijai yra labai nesveika“, - teigė politologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
visus brudus ant muilo,nes jie daugiau niekur netinka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių