Kompensacijos už sumažintas pensijas – ne anksčiau kaip nuo 2012-ųjų

Kompensacijų už sumažintas pensijas, taip pat valstybės tarnautojų algų atstatymo į buvusį lygį galima bus tikėtis ne anksčiau kaip nuo 2012 metų.

Valdančioji koalicija trečiadienį tradiciniuose pusryčiuose su premjeru Andriumi Kubiliumi apsvarstė išvakarėse paskelbtą Konstitucinio Teismo (KT) išvadą dėl pensijų ir valstybinių atlyginimo sumažinimo. „Natūralu, kad tam skyrėme šiek tiek laiko per šį savo pasitarimą“, - po valandą trukusių pusryčių sakė didžiausios valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Pasak jo, „ramiai perskaičius KT sprendimą tampa aišku, kad iškart po jo paskelbimo pasirodę karšti komentarai ne visuomet atitinka tikrovę“. „Kai atsisėdi ir perskaitai visą išvadą ir visus argumentus, supranti, kad kokių nors drastiškų pasekmių ji nesukelia“, - teigė J.Razma.

Todėl, anot politiko, valdantieji turės laiko ir galimybių atidžiau pastudijuoti KT išvadą ir parengti įstatymų projektus, kuriais šis Teismo sprendimas galėtų būti įgyvendintas. „Premjeras pažadėjo sudaryti kompetetingą daro grupę, kuri turės preciziškai per tam tikrą laiką išnagrinėti KT sprendimą ir pateikti savo pasiūlymus, ką derėtų keisti įstatymuose dėl pensijų, kitų socialinių išmokų, taip pat valstybinio sektoriaus atlyginimų sumažinimo“, - teigė J.Razma.

Jis pripažino, kad darbo grupės išvadų ir pataisytų įstatymų gali tekti laukti ne vieną mėnesį. „Skubotai nieko neturi būti daroma, nes ir KT išvada neįpareigoja labai greitai viską padaryti. Tik tuomet, kai leis ekonominė situacija“, - sakė valdančiosios koalicijos atstovas.

TS-LKD frakcijos seniūno tvirtinimu, išlieka Vyriausybės planai iki šių metų liepos 1 dienos parengti ir Seimui pateikti sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmą. „Jį ir taip buvo žadama iki liepos parengti, tik KT patvirtino, kad toks mechanizmas yra būtinas. Dabar, atrodo, tokį mechanizmą reikės patvirtinti ne Vyriausybės sprendimu, bet įstatymu, priimtu Seime“, - teigė J.Razma.

Anksčiau skelbta, kad pensijos bus sumažintos 2010-2011 metais, o nuo 2012-ųjų galima tikėtis kompensacijų už sumažinimą išmokėjimo per kelerius metus. J.Razmos tvirtinimu, šie planai kol kas išlieka nepakitę.

KT įpareigojo valdžią parengti kompensacijų už sumažintas pensijas mechanizmą ir pradėti jį taikyti iškart po to, kai leis pagerėjusi situacija ekonomikoje. Tam, anot KT, turi būti kasmet svarstant kitų metų biudžeto projektą Seime įvertinta ekonomikos būklė ir pateikta išvada, ar jau galima sugrąžinti pensijas ir iš valstybės biudžeto mokamus atlyginimus į buvusį lygį bei pradėti mokėti kompensacijas už sumažintas pensijas.

KT taip pat nurodė, kad dirbantiems pensininkams mažinti pensijas negalima labiau nei nedirbantiems. Pasak J.Razmos, įsiskaičius į KT išvados formuluotes tampa aišku, kad neturi būti iš esmės koreguojamas pernai valdančiųjų priimtas sprendimas sumažinti pensijas dirbantiems pensininkams.

Politikas kol kas susilaikė nuo komentarų, kaip galėtų būti įgyvendinta KT sprendimo nuostata visas pensijas mažinti proporcingai. Dėl to esą pasiūlymus pateiks premjero sudarytoji darbo grupė.


Šiame straipsnyje: Konstitucinis teismaspensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių