Kompensacijas černobyliečiams nuo kitų metų mokės „Sodra“

Ministrų kabinetas pritarė socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko siūlymui, kad nuo 2012 m. vienkartines kompensacijas žmonėms, patyrusiems žalą likviduojant Černobylio AE avarijos padarinius, skirtų ir mokėtų „Sodros“ teritoriniai skyriai. Šiuo metu tai daro savivaldybės.

Ministro D. Jankausko teigimu, tokie pokyčiai bus naudingi, nes pagreitins minėtos paramos skyrimą žmonėms, nukentėjusiems likviduojant Černobylio AE avarijos padarinius. Nuo kitų metų pradžios jie šias vienkartines kompensacijas galės gauti kur kas greičiau, nei dabar, kadangi bus išvengiama klaidų ir netikslumų, kurie pasitaikydavo iki šiol, neturint galimybių remtis vieninga duomenų baze.

Perėjus prie naujovių, tokių problemų bus išvengta, nes informaciją ir duomenis, įrodančius santuokos ar giminystės ryšį, „Sodra“ galės rasti pati, tad nebereikės papildomai pateikti tų dokumentų, kurie yra Gyventojų registre. Tai padaryti reikėtų tik tuo atveju, jei minėtų duomenų nebūtų šiame registre.

Ministro D. Jankausko teigimu, tokie pakeitimai inicijuoti įvertinus ir tai, kad pradedant planuojamą socialinio draudimo ir pensijų sistemos reformą yra palankus metas permainoms, kurių nebuvo ryžtasi imtis anksčiau.

Remiantis Ministrų kabineto patvirtintu nutarimu, savivaldybės yra įpareigojamos iki šių metų gruodžio „Sodrai“ pateikti duomenis apie 1992–2011 metais jau išmokėtas kompensacijas.

Minimos vienkartinės kompensacijos černobyliečiams iš kitų išsiskiria tuo, kad tam pačiam dalyviui gali būti skiriamos ne vieną kartą, o kiekvieną kartą, kai pablogėja sveikata ar mirties atveju. Kasmet minėtą paramą gauna apie 180 žmonių, dalyvavusių likviduojant Černobylio AE ir patyrusių žalą šio pavojingo darbo metu.

Dalyviams, kuriems nustatytas susirgimas, išmokama 2880 Lt kompensacija. Dalyviams, pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais, išmokamos kompensacijos:

– netekusiems 75-100 proc. darbingumo (iki 2005 m. liepos 1 d. – I gr.) – 7200 Lt;

– netekusiems 60-70 proc. darbingumo (iki 2005 m. liepos 1 d. – II gr.) – 5760 Lt;

– netekusiems 45-55 proc. darbingumo (iki 2005 m. liepos 1 d. – III gr.) – 4320 Lt.

Kiekvieną kartą, kai pablogėja sveikata, mokamas skirtumas tarp nustatyto kompensacijos dydžio ir anksčiau išmokėto dydžio. Mirus dalyviui, kompensacija (14 400 Lt) išmokama jo šeimos nariams – tėvams, sutuoktiniui ir vaikams, suma dalijama lygiomis dalimis. Jeigu dalyviui pačiam buvo išmokėta atitinkamo dydžio kompensacija, jam mirus irgi mokamas skirtumas.

Nuo 1992 m. kompensacijoms iš valstybės biudžeto skirta apie 10 mln. litų. Kompensacijos skiriamos tiek dirbusiems 30 km elektrinės zonoje, tiek Slavutičiaus miesto, kuris yra už 45 km nuo epicentro, statyboje.


Šiame straipsnyje: Sodračernobyliečiaijankauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

zzz

zzz portretas
O kur kompensacijos ar lengvatos "afganams"? Jų sveikata ne geresnė...

lile

lile portretas
o ką daryti jei žmogus susirgo 2007m ir buvęs černobilyje ir neteko 80procentų darbingumo

rima

rima portretas
Šiom kompensacijom lėšas ,turėtu gauti Lietuva iš Rusijos.Aš manau ,kad taip ir yra.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių