Komisija prašo Seimo verdikto, tuomet spręs dėl K.Komskio

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį nusprendė kreiptis į Seimą dėl etikos sargų išvadų, kuriomis komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Kęstas Komskis pripažintas pažeidęs įstatymus.

Sprendimas kreiptis į Seimą, kad jis įvertintų Etikos ir procedūrų komisijos išvadą, trečiadienį priimtas aštuoniems Antikorupcijos komisijos nariams balsavus už, šešiems - prieš, dviem susilaikius. Balsams pasiskirsčius po lygiai, lėmė komisijos pirmininko K.Komskio balsas.

Nusprendus kreiptis į Seimą dėl EPK išvados, tuo pačiu nuspręsta atidėti į darbotvarkę pasiūlytą įtraukti klausimą dėl Antikorupcijos komisijos pirmininko perrinkimo, kaip prašo Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Iš posto valdančiųjų verčiamas K.Komskis taip pat pabrėžė, jog Antikorupcijos komisijos pirmininko kvota priklauso opozicinei frakcijai „Tvarka ir teisingumas“, ir sakė sutinkantis dėl komisijos pirmininko perrinkimo, jei jo vietą užims kitas frakcijos atstovas Petras Gražulis.

„Yra seniūnų sueigoje patvirtinta kvota, ir aš norėčiau, kad vyktų taip, kad seniūnų sueiga paskirtų, kieno tai kvota, ir jei mes sutariam, kad bus siūlomas mūsų frakcijos kitas narys, aš mielai pritarsiu ir sutiksiu, kad būtų P.Gražulis“, - sakė K.Komskis.

Komisijos pirmininkas sakė neatmetantis galimybės, kad Antikorupcijos komisijos postas galėtų pereiti kitai frakcijai, jei Seimo seniūnų sueiga nuspręstų perskirstyti opozicijai priklausančias kvotas.

"Turi būti aiškus pasakymas, tuo labiau, kad vyksta dėl EPK diskusija, kam ta kvota priklauso, ji, kiek suprantu, iš socialdemokratų bus atimta", - sakė K.Komskis.
Ketvirtadienį į komisijos posėdį taip pat buvo pakviestas EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas, kad pateiktų priimtų sprendimų motyvus. EPK vadovas tvirtino, kad sprendimai priimti remiantis gautais dokumentais bei stenogramomis, ir citavo K.Komskio prašymą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai jį informuoti apie vadinamosios mailiaus bylos tyrimo eigą.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas K.Komskis savo ruožtu tuomet apkaltino Etikos ir procedūrų komisiją (EPK), esą sprendimas prieš jį parengtas vieno kaltinamųjų mailiaus byloje Romualdo Visokavičiaus advokatų.

„Galiu įvardinti advokato kontorą, kuri paruošė sprendimą“, - rėžė K.Komskis, tačiau vėliau žurnalistų klausiamas, kokių turintis įrodymų, jau kalbėjo aptakiau, - „Paskaitykit, kas vyko, kas kur vaikščiojo, aš pats bendravau su etikos komisijos žmonėmis, ir jie gana aiškiai prasitarė apie tuos dalykus, pabaigė rašyti (išvados projektą), ko gero, Etikos ir procedūrų komisijos juristai, bet darbo ten yra pridėta ir iš šalies“.

EPK pirmininkas A.Salamakinas tuo tarpu kategoriškai atmetė kaltinimus: „Kas parengė išvadą? Etikos komisijoje yra puikūs juristai, kurie ir parengė“.

EPK praėjusią savaitę pripažino, kad K.Komskis kišosi į ikiteisminius tyrimus, viršijo įgaliojimus ir kaip oficialius pateikė komisijos darbo grupės be kvorumo priimtus sprendimus.

Taip pat EPK patvirtino, jog K.Komskis, kontroliuodamas ikiteisminio tyrimo eigą mailiaus byloje, nesilaikė reikalavimų nesikišti į teisėsaugos institucijų veiklą. Šiuo klausimu EPK tyrimo ėmėsi gavusi buvusio Lietuvos banko vadovo ir ambasadoriaus R.Visokavičiaus, vieno iš devynių įtariamųjų byloje, prašymą.

Šioje byloje organizuotos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti kaltinimai dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą.

Įtariama, kad organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009-2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą - 10 mln. litų iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto.


Šiame straipsnyje: Kęstas Komskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

PK

PK portretas
atrodo, aiškėja visas konservatorių planas: suprantę, kad kol iš tiesų su korupcija kovojantys politikai sėdės antikorupcijos komisijos pirmininko kėdėje, nieko gero jiems nebus. todėl, matyt, Seimo pirmininkė iš pradžių sakė esą komisija neturėtų svarstyti K. Komskio elgesio, paskui sugalvojo, kad jau turėtų svarstyti. Akivaizdu, kad visa šita situacija ir buvo suplanuota - dabar konservatoriai galės sakyti, va, negalim šitaip atstatydinti etiką pažeidusio (ir, savaime suprantama, nutylės, kad principingai darbą dirbusio) Seimo nario, reikia atimti iš jo tą kėdę perskirstant komisijų pirmininkus. Taip valdantieji užsitikrina, kad tvarkiečiai, kurie su korupcija nusiteikę kovoti be jokių išlygų, nebegalės vadovauti komitetui, o į vietą pastatys Salamakiną, kuris jau eilę metų valdantiesiems palankius sprendimus priiminėja. Nusprendė konservatoriai, kad su jų nešvariais reikalais kovojančius politikus lengviau pažaboti ne iš etikos komisijos pusės, o tiesiogiai darant įtaką kovai (kuri, atstatydinus tvarkiečius jau bus ne kova, o tiesiog laisvės davimas) su pačia korupcija - per antikorupcinę komisiją. Kaip politinis manevras, siekiant ir išlaikyti valdžią, ir išteisinti susitepusius kolegas, ir dar pasididinti įtaką - pavydėtinas, tačiau eiliniams žmonėms nuo to tik blogiau - korupcija kaip klestėjo, taip ir klestės. Būtent todėl ir raginčiau balsuoti už tokias partijas, kurios iš tiesų kovoja su korupcija, o ne ją dangsto
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių