Kodėl įtakingi Europos politikai aplenkė Vilnių?

Vilniui nelemta šiemet bent kelioms dienoms atsidurti Europos dėmesio centre – į Lietuvos sostinėje surengtą tarptautinį forumą neatvyko daugelis įtakingų politikų.

Viltys subliuško

Po to, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel kovo mėnesį Briuselyje susitikusi su Prezidente Dalia Grybauskaite pranešė planuojanti atvykti į Vilniuje birželio pradžioje rengiamą Baltijos jūros valstybių tarybos (BJVT) vyriausybių vadovų susitikimą, atrodė, kad šį renginį lydės tarptautinis pasisekimas. Mat tikėtasi, kad susitikti su A.Merkel į Vilnių atvyks ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, taip pat visų kitų aplinkinių valstybių ministrai pirmininkai.

Todėl BJVT aukščiausiojo lygio susitikimą Lietuvos sostinėje organizavęs ambasadorius Neris Germanas prie dvi savaites pakiliai kalbėjo apie numatomą forumą: "Tai turbūt bus didžiausias tarptautinis politinis ir diplomatinis renginys Vilniuje nuo 1997 metų rugsėjo, kai Lietuvoje įvyko vienuolikos aplinkinių valstybių prezidentų susitikimas".

Tačiau praėjusią savaitę paaiškėjo, kad V.Putinas atsisakė atvykti į Vilnių esą "dėl didelio užimtumo".

Sutrukdė politinė krizė

Iškart po Rusijos premjero atsisakymo apie savo sprendimą nevykti į BJVT vyriausybės vadovų susitikimą Vilniuje pranešė ir kaimyninės Lenkijos vyriausybės vadovas Donaldas Tuskas. Dar kiek anksčiau tą patį pranešė ir Švedijos premjeras Fredrikas Reinfeldtas.

Tikėtasi, kad bent jau A.Merkel įvykdys savo pažadą ir pagerbs Vilniaus forumą savo apsilankymu. Tačiau pirmadienį Vokietijoje kilo politinė krizė – atsistatydino šalies prezidentas Horstas Koehleris.

Todėl antradienį ryte Vokietijos ambasada Lietuvoje "apgailestaudama pranešė, kad A.Merkel teks dalyvauti skubiai rengiamuose koordinaciniuose susitikimuose Berlyne, todėl ji neatvyks į BJVT vyriausybių vadovų susitikimą".

Vokietijai Baltijos šalių viršūnių susitikime atstovauja gerokai žemesnio rango pareigūnas - Užsienio reikalų ministerijos valstybės ministras Werneris Hoyeris.
Iš pačių aukščiausių ir įtakingiausių svečių Vilniuje sulaukta tik Europos Komisijos prezidento Jose Manuelio Barroso. Iš premjerų dalyvauja Suomijos vyriausybės vadovas Mattis Vanhanenas, Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas, Islandijos ministrė pirmininkė Johanna Sigurdardottir, Latvijos ir Estijos premjerai Valdis Dombrovskis bei Andrusas Ansipas.

Danijai atstovauja vicepremjerė Lene Espersen, Švedijai – premjero pavaduotoja Maud Olofsson, Lenkijai – užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.

Premjeras apgailestauja

A.Kubiliui beliko pareikšti viltį, kad ir esama BJVT forumo sudėtis leis aptarti svarbius visam regionui bei Europai klausimus.

"Premjeras apgailestauja, kad kanclerei neatvykus nepavyks aptarti labai svarbių regionui temų, bet tikisi, kad ateityje progų bus daugiau. Premjeras įsitikinęs, kad forumo sudėtis išlieka pakankamai stipri", - BNS sakė Lietuvos vyriausybės vadovo patarėjas Virgis Valentinavičius.

Bene svarbiausias BJVT susitikimo renginys įvyko jau vakar Chodkevičių rūmuose. Tai visų į Vilnių susirinkusiųjų delegacijų vadovų neformali vakarienė, kuriame pagrindine aptariama tema tapo šalių bendros pastangos įveikti ekonominius sunkumus. Ar prie vakarienės stalo dėl ko nors konkretaus buvo sutarta, turėtų paaiškėti šiandien.

Be to, vakar vakare A.Kubilius susitiko su J.M.Barroso. Lietuvos premjeras su Eurokomisijos prezidentu aptarė ekonomikos padėtį ir būdus Lietuvai integruotis į Europos energetikos tinklus.

Šįryt Europos Komisijos vadovas kalbėsis ir su buvusia eurokomisare, Prezidente D.Grybauskaite.

Vakar Vilniuje prasidėjo ir dar vienas reginys – neoficialiai "Baltijos Davosu" vadinamas Baltijos plėtros forumas. Jį atidarė D.Grybauskaitė. Į šį renginį atvyko daugelio aplinkinių valstybių verslo ir politikos atstovai, visuomenės lyderiai. Šiandien Baltijos plėtros forumą aplankys BJVT vyriausybių vadovų susitikimo dalyviai.


Šiame straipsnyje: kubiliusMerkelBJVT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių