Koalicija tebevadina blefu opozicijos planus imti valdžią

Apsilpusios valdančiosios koalicijos partneriai dar kartą patvirtino neketinanti skirstytis, nepasiduosianti opozicijos vilionėms formuoti naują valdžią.

Pirmadienį keturių centro dešinės partijų koalicijos atstovai susitikime su Seimo pirmininke Irena Degutiene ir premjeru Andriumi Kubiliumi aptarė, kaip dirbti toliau, opozicijai vis garsiau deklaruojant apie savo pozicijų Seime stiprinimą ir planus perimti valdžią į savo rankas.

Kalbėjo apie „darbą naujomis sąlygomis“

Po beveik dvi valandas trukusio pasitarimo I.Degutienė sakė, kad buvo kalbėta apie „bendrą būvį, bendrą koalicijos darbą naujomis sąlygomis, darbotvarkės klausimus, kurie reikalauja visos koalicijos susitelkimo“.

„Bediskutuodami kaip tik sužinojom, kad Krikščionių partija (KP) pasiskelbė opozicine frakcija. Dabar tapo žymiai aiškiau, nes iki šiol jie nebuvo nei koalicijoje, nei opozicijoje, tik kartais padėdavo mums balsavimuose, kartais nepadėdavo. Matome, kad dėl tokio jų sprendimo tik ką prasidėjusios Seimo pavasario sesijos gyvenimas bus pakankamai nelengvas, nes opozicijos ir valdančiųjų kiekybinis santykis yra beveik vienodas, nors kokybinis yra mūsų pusėje“, - kalbėjo Seimo vadovė.

KP prisijungus prie opozicijos pastarosios gretos išaugo iki 66 balsų. Valdantieji formaliai turi tik 70-71 balsą Seime iš 141, tai yra balansuoja ant daugumos ribos. Tačiau praėjusią savaitę koalicija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su opozicijoje esančiais trimis valstiečių liaudininkų atstovais. Tai leis valdantiesiems bent kurį laiką nesibaiminti, kad valdžios iniciatyvos svarstyklės persisvers į opozicijos pusę.

Tai pabrėžė premjeras A.Kubilius: „Situacija tebėra tokia pati, kokia yra nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio – turime apie 71 balsą. Esame sutarę su valstiečiais liaudininkais, kurie, išlikdami opozicijoje, su mumis konstruktyviai bendradarbiaus. Todėl dabartinė situacija yra išbandymas ne mums, bet pačiai opozicijai, pernelyg garsiai šaukiančiai apie savo menamus pasiekimus“.

Turės atsisakyti valdančių postų

Pasak premjero, KP atstovai turės atsisakyti vadovaujančiųjų postų Seime. Dabar šios partijos atstovai yra Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų komiteto, Atominės energetikos bei Operatyvinių tarnybų veiklos parlamentinės kontrolės komisijų pirmininkai. „Jie patys turėtų garbingai atsisakyti vadovaujančių postų, nes pagal partinę demokratiją tokie postai turi priklausyti valdantiesiems. Arba tada opozicija turi atiduoti kontroliuojančius postus – Etikos ir procedūrų, Antikorupcijos komisijų bei Audito komiteto pirmininkų“, - pabrėžė A.Kubilius.

Parlamento vadovė pranešė, kad koalicija nusprendė dar kartą teikti Seimui ir balsuoti dėl liberalcentristo Jono Liesio teikimo į Seimo vicepirmininkus. Praėjusią savaitę valdantieji nesugebėjo užtikrinti, kad slapto balsavimo metu jis būtų išrinktas į šias pareigas. Tai paskatino kalbas apie galimą liberalcentristų prisidėjimą prie opozicijos pajėgų, besistengiančių formuoti naują valdančiąją koaliciją.

„Koalicija yra tvirtai apsisprendusi vėl teikti J.Liesį. Greičiausiai tai įvyks dar šią savaitę. Esu įsitikinusi, kad šįkart jis bus išrinktas“, - teigė I.Degutienė, paaiškinusi, kad praėjusią savaitę valdantiesiems galėjo pritrūkti balsų, nes daug jos atstovų dalyvavo Kovo 11-osios renginiuose.

Tikino liksią koalicijoje

Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Gintautas Babravičius pakartojo, kad jo vadovaujama partija niekur nesirengia trauktis iš dabartinės koalicijos. „Truputį atsibodo kartoti jau kelis mėnesius, kad nesame silpniausia koalicijos grandis. Esame tvirti jos partneriai, tokie ir norime likti. Opozicija visais būdais bandys siųsti signalus, kad ji neva stiprėja neva. Gal kitiems koalicijos partneriams ir yra neramu, kad koalicija tokia trapi, bet liberalcentristai jau dirbo porą metų mažumos sąlygomis, tad nesibaiminame net ir tokio galimo iššūkio“, - pabrėžė jis.

Tautos prisikėlimo partijos atstovas Dainius Budrys irgi teigė, kad ši partija neprisidės prie opozicijos neva kuriamos naujos valdančiosios daugumos. „Mes dabartinėje koalicijoje išliekame, nors ir pripažįstame, kad situacija sudėtinga, nes opozicija visais būdais bandys griauti dabartinę koaliciją“, - tvirtino D.Budrys.


Šiame straipsnyje: koalicijaopozicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių