Koalicija nekelia A.Sekmoko atsistatydinimo klausimo

Dėl situacijos Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) valdančiosios koalicijos partneriai nereikalauja energetikos ministro Arvydo Sekmoko atsistatydinimo.

Tačiau reiškiami tam tikri priekaištai ministrui dėl to, kad jam nepavyko subalansuoti atlyginimų tarp senųjų ir naujųjų uždaromos IAE darbuotojų.

Trečiadienį ryte į tradicinius valdančiosios koalicijos partnerių atstovų pusryčius su premjeru Andriumi Kubiliumi neatvyko Tautos prisikėlimo partijos vadovas Arūnas Valinskas, nors išvakarėse jis tvirtino, kad šiame susitikime bus griežtai keliamas klausimas dėl A.Sekmoko „nesugebėjimo tvarkytis energetikos sektoriuje ir dėl chaoso, tvyrančio strateginėje įmonėje“.

Koalicijos pusryčiuose dalyvavęs Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma tikino, kad susitikime niekas nekėlė energetikos ministro atleidimo iš pareigų klausimo. „Apie padėtį energetikoje kalbėjome, bet tikrai ne taip, kaip čia buvo triukšmingai formuluojama. Mes svarstėme, kokia yra situacija IAE, susipažinome su tam tikra koncentruota medžiaga, kaip ten vykdomi uždarymo darbai“, - sakė J.Razma.

„Tačiau niekas nekėlė ministro atsakomybės klausimo“, - pridūrė politikas.

Anot jo, to nedarė nė koalicijos pusryčiuose dalyvavę net keli Jungtinės Liberalų ir centro sąjungos bei Tautos prisikėlimo frakcijos atstovai, taip pat šių partijų į Vyriausybę deleguoti ministrai.

Vidaus reikalų ministras, liberalcentristas Raimundas Palaitis netiesiogiai pripažino tai, siūlydamas „apie priekaištus energetikos ministrui klausti tų, kurie apie tai yra kalbėję“.

J.Razma pripažino, kad situacija IAE nėra paprasta, „tai objektas, reikalaujantis nuolatinio dėmesio“. Todėl, padiskutavus apie padėtį uždaromoje jėgainėje, pastebėta, kad galbūt Energetikos ministerijos vadovas A.Sekmokas nesiėmė visų galimų priemonių, kad būtų išvengta tam tikrų problemų.

„Pavyzdžiui, gal ir galima ministrui pasakyti vieną kitą priekaištą dėl to, kad šiame objekte buvo tam atlyginimų disbalansas tarp senųjų bei naujai priimtų darbuotojų. Galbūt ministras galėjo ir operatyviau bei efektyviau šiuos klausimus spręsti“, - užsiminė konservatorių frakcijos seniūnas.

Teigiama, kad IAE tvyro nepasitenkinimas, jog naujai priimti įmonės darbuotojai, dažniausiai menkai susiję su energetika, gauna didžiules algas, kai seniai joje dirbantieji šiuo atžvilgiu yra skriaudžiami.

„Bet neskubėčiau formuluoti kaltinimų ministrui A.Sekmokui, kad sistemoje vyrauja chaosas ar sumaištis“, - kalbėjo J.Razma.

Pats Energetikos ministerijos vadovas koalicijos pusryčiuose nedalyvavo.

Koalicijos atstovų susitikime nebuvo aptariamas IAE korporatyvinių reikalų direktoriaus Osvaldo Čiukšio likimas. Šis pareigūnas yra stumiamas iš savo posto, bet atsisako tai padaryti. „Mes koalicijoje nekalbėjome apie jo paskyrimą, tuo labiau nekalbėsime apie jo atleidimą. Tai įmonės problema“, - sakė J.Razma.

IAE vadovas Žilvinas Jurkšus užsiminė, kad bus rasta galimybė atleisti O.Čiukšį iš pareigų, nes jis „politikuoja ir kelia destrukciją“.

Pasak Seimo konservatorių frakcijos seniūno, koalicijoje aptarti ir vėluojantys bei brangstantys IAE uždarymo darbai. „Valstybei ir įmonei nenaudingos sutartys dėl branduolinių atliekų saugyklų statybų su įmone „Nukem“ buvo pasirašyta buvusios šalies valdžios, todėl dabar turi būti ieškoma būdų, kaip šias sutartis pakoreguoti arba bent jau dar labiau nevėlinti numatytų darbų. Ties tuo dirba ekspertai ir rudenį gali būti pasiūlytos tam tikros išeitys“, - užsiminė J.Razma.


Šiame straipsnyje: SekmokasIAEčiukšysRazma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Valdantiems Lietuvą Jūs jau nieko be Putkino nematot. Kraujas akutes užlieja. Kai yra karas, suomiai kariauja. Kai dabar taika, suomiai prekiauja. Mes karo pradžioje pasiduodame. O taikos metu akutes krauju užliejame. Sėdim. Orą gadinam. Prašom japonų, kad jie jų pairusius branduolinius teršalus atvežtų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių