Koalicija bus formuojama su „darbiečiais“ ir "tvarkiečiais

Lietuvos socialdemokratų partijos prezidiumas ir taryba sekmadienį pritarė, kad valdančiąją koaliciją socialdemokratai formuotų su Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

„Gavom įgaliojimus, po prezidiumo ir tarybos posėdžio, kad koaliciją mes formuojam su Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumu“, jei nepavyktų tos koalicijos suformuoti, būtų galima kalbėtis ir su kitomis politinėmis partijomis, kurios išrinktos į Seimą“, - spaudos konferencijoje po tarybos posėdžio sakė LSDP lyderis Algirdas Butkevičius.

Taip pat jis pažymėjo, jog vieningai pritarta, kad nei Vyriausybės sudėtyje, nei Seimo vadovybėje nebus Darbo partijos lyderių, „kol jiems yra pareikšti kaltinimai ir neužbaigta byla“.

Savo pranešime tarybos posėdyje A.Butkevičius sakė, jog formuojant valdžią dėl praktinės situacijos reikalavimų negalima nusižengti ideologinėms nuostatoms, nes partijai grėstų prarasti tapatybę.

„Įvertinant praktinės situacijos reikalavimus , kartais pakankamai griežtus ir ribojančius, vis dėlto reikia nenusižengti programinėms nuostatoms bei ideologiniams principams. Elgiantis priešingai, užsižaidžiant politiniuose žaidimėliuose, neduodančiuose jokios naudos nei žmonėms, nei valstybei, iškyla reali grėsmė prarasti ir politinę tapatybę, ir rinkėjų pasitikėjimą“, - sakė A. Butkevičius.

„Toks mūsų politinis stuburas, jo laikysimės“, - pridūrė socialdemokratų vadovas.

LSDP Seimo rinkimuose gavo daugiausiai mandatų Seime - 38 - ir ėmėsi iniciatyvos formuoti valdančiąją koaliciją, dėl kurios derasi su 29 vietas parlamente turėsiančia Darbo partija ir 11 vietų gavusia partija „Tvarka ir teisingumas“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kitą dieną po rinkimų susitikusi su A. Butkevičiumi pareiškė:

„Vyriausybės formavime, mano nuomone, negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausiai šiurkščių pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir neskaidrios veiklos ir kurios partijos lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje.“

Socialdemokratų lyderis šią savaitę patvirtino, jog griežtai nesutiks, jog valdančiojoje koalicijoje ministro ar Seimo pirmininko postą užimtų Darbo partijos byloje sukčiavimu kaltinami partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir Seimo narys Vytautas Gapšys.

A. Butkevičius sakė tikintis, kad tai padės pasiekti kompromisą su prezidente D.Grybauskaite, kuri pareiškė esanti prieš Darbo partijos dalyvavimą formuojant Vyriausybę ir daugumą Seime.

LSDP Seimo rinkimuose gavo 38 mandatus ir ėmėsi iniciatyvos formuoti valdančiąją koaliciją, dėl kurios derasi su 29 vietas parlamente turėsiančia Darbo partija ir 11 vietų gavusia partija „Tvarka ir teisingumas“. Taip pat jungtis į koaliciją pakviesta 8 mandatus būsimajame Seime turėsianti Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LRRA).

Spaudos konferencijoje po tarybos posėdžio A.Butkevičius pažymėjo, jog koalicinę sutartį pasirašytų trys partijos - LSDP, DP ir TT, o lenkai, jei nuspręstų jungtis, prisidėtų vėliau. Taip pat jis tvirtino, jog dar per anksti kalbėti, ar Lietuvos lenkų rinkimų akcijai būtų pasiūlyta vadovauti ministerijai.

A. Butkevičius sakė, jog koalicija buriama „trys plius vienas“, tai yra „faktiškai koalicija būtų pasirašyta iš trijų politinių partijų, o po to pakviestume, jeigu atsirastų norinčių, prisijungti programinėms nuostatoms“.

„Apie tai anksti dar kalbėti, dar koalicija viduje nėra susitarusi dėl portfelių pasidalinimo“, - į klausimą, ar tokiu atveju LLRA pretenduotų į ministro postą, sakė LSDP lyderis.

Taip pat jis neigė gandus, esą šalies vadovė ministrų postuose nepageidauja kelių socialdemokratų - Birutės Vėsaitės, Gedimino Kirkilo, Vytenio Povilo Andriukaičio, Algirdo Syso.

„Aš turėjau susitikimą su Lietuvos respublikos prezidente, ji tikrai tokių minčių nebuvo išreiškusi ir nelabai tikiu, kas parašyta. Paskutiniu metu dažnai sukurpiami straipsniai, kuriuose parašyta tai, kas neatitinka tikrovės. Praeitame susutikime apie asmenybes nebuvo kalbama“, - sakė A. Butkevičius.

Valdančiąją centro-kairės koaliciją formuojančios partijos planuoja kitą savaitę pasirašyti koalicijos sutartį. Pirminiais duomenimis, koalicijos sutarties pasirašymas numatytas antradienį, lapkričio 6 dieną.

Formuojama dauguma naujame parlamente gali turėti nuo 78 balsų - be Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, iki 86, jei LLRA prisijungtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikasas

Pikasas portretas
Socdemų pasirinkta nuostata, jog "tiek Vyriausybėje, tiek Seimo valdyboje neturėtų būti politikų, kuriems pateikti kaltinimai arba kurie yra susiję su baudžiamosiomis bylomis," yra įdomi. Tenka sutikti, kad šis siūlomas kompromisas prezidentės griežtesniam siūlymui - apsieiti socdemams koalicijoje be visų, išrinktų į Seimą Darbo partijos narių, yra šis tas tolimesnių derybų dėl valdžios suformavimo pradžiai. Yra vienas teisinis niuansas, kuris gali užkliūti dėl Darbo partijos. Dalykas tas, kad žinomoje byloje yra pateiktas kaltinimas ir Darbo partijai, o ne tik pavieniams jos lyderiams. O ką tai gali reikšti? Viskas taptų dar sudėtingiau, jei teismas pripažintų Darbo partijos nelegitymumą dėl finansinės drausmės pažeidimų, galėjusių iš esmės įtakoti jau kelių Seimo rinkimų rezultatus . Kai apie tokią tikimybę buvo prakalbėta gerokai prieš rinkimų pirmą turą, buvo atšauta, kad jei DP įgaliojimai bus suspenduoti, nedelsiant jos pagrindu bus įkurta nauja partija. Gal net su panašiu pavadinimu. Tai, tai taip... Gal ir būtų suspėta taip persiorganizuoti, tačiau kas patikins, kad DP būtų gavusi per šiuos rinkimus net 29 Seimo narių mandatus? Manau, kad tų mandatų būtų gerokai mažiau. Socdemai gal nebuvo tikri, kad tiek daug rinkėjų balsuos prieš "konservus, kurie viską sužlugdė". Šie viską "sužlugdė" ir žiniasklaida apie tai rašė:), tačiau LR Vyriausybės veiksmai krizės metu kai kuriais atvejais tapo pavyzdžiu net ES šalims - senbūvėms. Tad nesant tikrumo pas socdemus ir buvo žaista teismuose su DP ilgai ir nuobodžiai. Jūs tik pagalvokite. Šioje byloje teismas posėdžiavo 97 kartus ir priėmė daugybę atidėliojančių procesą sprendimų. Greitai bus 100-ojo jubiliejus. Sakyčiau, LSDP turėdama tradicinę įtaką teisėsaugoje, netgi savaip prisižaidė. Tad dabar prezidentės Dalios Grybauskaitės parama A.Butkevičiui - laiku ir vietoj. Nedaug trūko, kad "kniazius" ir premjero posto būtų pareikalavęs. Net ir pasigirdę prezidentės siūlymai ką ji norėtų matyti ministrų kėdėse ir ko ne, gali padėti LSDP pirmininkui stiprinti savo galią partijos viduje ir visoje naujoje koalicijoje. Ir nors į vykdomąją valdžią jau veržiasi buvusi AMB aplinka, tačiau ir iš jos "asų" gali pavykti A.Butkevičiui su prezidentės parama vieną kitą odiozinę personą "išfutbolinti". (kas mėgsta futbolą, tokį žodelį gal atleis...) Jei kas pamiršo, tai drįstu teigti, kad A.Butkevičius AMB laikais atrodė padoresne figūra raudoname fone. Gaila, kad tas jo šioks toks išskirtinumas taip greitai prigęso. Tokiais atvejais su humoro doze sakoma: "Kalta aplinka". Tegul bus šį kartą taip... tačiau asmeninę atsakomybę galimam premjerui teks prisiimti. Sugriaus tai, kas sėkmingai buvo pradėta statyti, tai rinkėjas napamirš. Kiti Seimo rinkimai greitai, tik už keturių metų. Nejuokauju. Kas tie keturi metai valstybės istorijos tėkmėje? Gal tik mirksnis...

o

o portretas
kur nepamainomieji prorusiško dvoko lenkai su tomaševskiu priešakyje? Juk bolševikams jie labai parankūs, čia jau butkevičiaus viražai, kai pajus kokią grėsmę iš opozicijos, tuoj šauksis tų pilsudskininkų pagalbos.

as

as portretas
Vienas jau nuteistas,kitas teismo eigoja o trecias dar bus teisiamas. Sitie ponai ruosiasi valdyt musu Tevyne.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių