Knygas galės grąžinti 24 val. per parą

Trijose Lietuvos viešosiose bibliotekose pradėjo veikti bibliotekų savitarnos sistema. Ji leidžia lankytojams savarankiškai paimti ir grąžinti leidinius.

Radijo dažnio identifikavimo (RFID) technologijos pagrindu veikianti įranga įdiegta Elektrėnų, Kauno apskrities, Klaipėdos ir Šiaulių viešosiose bibliotekose.

Analogiška savitarnos sistema taip pat bus įdiegta Kauno ir Zarasų rajonų viešosiose bibliotekose.

Pasak Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus Algirdo Plioplio, dėl greitėjančio gyvenimo tempo dalis viešųjų bibliotekų lankytojų neturi galimybės užtrukti bibliotekoje. „Plėtojant elektroninių paslaugų vystymo ir diegimo projektus Lietuvoje, iki šiol lankytojų laikas buvo taupomas jiems suteikiant galimybę internete atlikti leidinio paiešką ir jį užsakyti ar rezervuoti.

Šiuo metu įdiegtas iš esmės naujas sprendimas - naujoji savitarnos sistema - yra naujas viešųjų bibliotekų interaktyvumo plėtojimo žingsnis“, - teigia A. Plioplys.

„Naujosios savitarnos sistemos dėka skaitytojai galės greičiau ir patogiau naudotis bibliotekos fondais ir išvengti formalių popierinių procedūrų viešosiose bibliotekose - registracijos, parašo, laukimo ir kt.

Lankytojai nuo šiol aptarnaujami automatizuotai, neatsižvelgiant į bibliotekų darbo laiką, nepildant dokumentų ir nedalyvaujant bibliotekininkui. Sistemos naudojimas yra nesudėtingas ir paprastai perprantamas“, - teigia pagrindinio projekto vykdytojo bendrovės „Sintagma“ generalinis direktorius Albertas Šermokas.

Skaitytojai taip pat bus automatiškai informuojami apie artėjantį dokumentų grąžinimo terminą. Terminą bus galima savarankiškai pratęsti.

Bibliotekos tikisi, kad įdiegus naująją sistemą sumažės skolininkų.

Kiekvienas aukščiau išvardintų bibliotekų leidinys turi įklijuotą specialių apsaugos elementą, kuris sistemoje aktyvuojamas (iki sistemai patvirtinant leidimą išsinešti norimą leidinį) arba deaktyvuojamas (leidžiant jį išsinešti).

Lankytojų išsirinkti leidiniai įvedami į sistemą automatiškai, juos padėjus ant specialaus įrenginio, o grąžinami gali būti bet kuriuo paros metu įdedant juos į prie bibliotekos įėjimo pastatytą specialų įrenginį su anga, iš kurio leidiniai vėliau saugiai išimami bibliotekininko.

Viešųjų bibliotekų savitarnos sistemos diegimas yra įgyvendinamas vykdant ES struktūrinių fondų paramos projektą.

Be savitarnos sistemos taip pat bus kuriama vieningo skaitytojo pažymėjimo (galiojančio visose viešosiose bibliotekose) užsakymo, bibliotekų naujienų elektroninės prenumeratos, visateksčių dokumentų ir jų kopijų užsakymo ir gavimo el. paštu bei apmokėjimo už mokamas paslaugas internetu programinė įranga.


Šiame straipsnyje: Bibliotekos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių