K.Motieka:po Sausio įvykių M.Gorbačiovas apdovanojo sovietų pareigūnus

Po tragiškų Sausio įvykių Lietuvoje 1991 metais Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas apdovanojo aukštus SSRS pareigūnus „už drąsius ir ryžtingus veiksmus“ Vilniuje, ketvirtadienį Seime vykusioje konferencijoje sakė Kovo 11-osios Akto signataras Kazimieras Moteika.

Jo teigimu, 1991 metų vasario 4 dieną M.Gorbačiovo įsaku SSRS vidaus reikalų ministrui Borisui Pugo suteiktas generolo pulkininko laipsnis, o SSRS sausumo kariuomenės vadui ir gynybos ministro pavaduotojui Valentinui Varenikovui, 107-ajai divizijai pareiškta padėka.

„Šie faktai akivaizdžiai liudija, kas planavo agresiją prieš Lietuvą, kas ir kaip ją įgyvendino ir kas už tai turi būti atsakingas. Šie faktai liudija ir tai, kodėl sausio 11-13 dienomis M.Gorbačiovas “miegojo„, “pietavo“ ar kitaip buvo “užimtas" ir į V.Landsbergio telefoninius skambučius vengė atsakyti“, - ketvirtadienį kalbėjo K.Motieka.

Signataras teigė, kad agresiją prieš Lietuvą sovietų valdžia planavo dar 1990 metais. Tai įrodo Rusijos karinių ekspertų, mokslininkų ir politikų išvados.

Ketvirtadienį Seimo Kovo 11-osios salėje vyksta 1990-1991 metų Lietuvos valstybės gynėjų konferencija „Atmintis gyva“. Pranešėjai apžvelgia laisvės gynimą 1991-aisiais, aptaria Kauno ir Klaipėdos miestų gynybos organizavimą, istorinės atminties išsaugojimą bei perdavimą ateinančioms kartoms.

Penktadienį, sausio 13-ąją, Lietuvoje bus minima Laisvės gynėjų diena, skirta pagerbti žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.
Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
o tai ka ar turejo pakart?

vytautas

vytautas portretas
Jeigu tuometinė KGB būtų labai suinteresuota ginti tarybinę santvarką, tai visus tuos " patriotinius" veikėjus būtų susėmusi per vieną naktį. Dabar paslaptis apie tai, kad Sąjūdį inspiravo KGB, tapo viešo pobūdžio. Suprantama, kad Gorbačiovo deklaruojamą " viešumą" tuo metu pasauliui norėta parodyti pačiom gražiausiom spalvom. Tam veikė galinga viešųjų ryšių propagandos mašina. 1982 lapkritį - 1984 vasarį, kai komunistų partijos centro komiteto generaliniu sekretoriumi buvo Jurijus Andropovas, buvęs ilgametis kagėbistas, KGB pozicijos gerokai sustiprėjo. Po Andropovo mirties, TSKP CK generaliniu sekretoriumi buvo paskirtas bemirštantis Konstantinas Černenko. Jo trumpo valdymo metu vyko kova dėl tikro valdžios lyderio. Užsienio reikalų ministras Gromyka prastūminėjo M. Gorbačiovą. 1984 m. Gorbačiovas Šveicarijoje slapta susitiko su tuometiniu JAV viceprezidentu Džordžu Volkeriu Bušu. Apie ką slapta tarėsi dviejų priešiškų supervalstybių atstovai - iki šiol lieka paslaptis. Žinoma viena, kad Gorbačiovui buvo tvirtai pažadėta, jog už Vokietijos suvienijimą ir TSRS kariuomenės išvedimą iš "soclagerio" valstybių, NATO niekada nesiplės į rytus (kur NATO šiandien, žinome). Gorbačiovas paleido vadžias, prasidėjo "perestroika", o iš tikrųjų - visiškas haosas – net Maskvoje parduotuvių lentynos visiškai ištuštėjo. Tarybų Sąjungoje valdžia ryškiai silpo, ekonomikos nuosmukis tapo akivaizdus. Laukuose, po atviru dangumi apleisti puvo milijonai tonų grūdų, o už valstybės aukso atsargas grūdai buvo perkami iš Kanados fermerių. KGB lyderiai numatė, kad santvarka žlunga. Jie žinojo, kad TSRS gamtiniai resursai yra kelis kart didesni nei JAV. Pasinaudojant JAV peršama Gorbačiovą sužavėjusia demokratija ir "laisvąja rinka", užvaldžius tuos gamtinius resursus galima nušluostyti nosis turtingiausiems JAV verslo magnatams. KGB gudrieji žydeliai numatė, kad centralizuota planinė ekonomika bus sužlugdyta, o rinkos ekonomikos įvedimas, kaip ir NEP'o laikais, neišvengiamas. Jų galvose galėjo susikristalizuoti planas - dar greičiau sugriauti komunistinę santvarką, o po to - nusavinti milžiniškus valstybės gamtinius resursus: naftą, gamtines dujas, brangiakmenių ir aukso kasyklas, etc.... Taip saujelė KGB grietinėlės taptų milijardieriais, o ne kažkokiais kabinetiniais klerkais. 1987 m. buvo leista steigti kooperatyvus. Tai pirmasis žingsnis į rinkos ekonomiką. 1988 m. inspiruoti nacionaliniai judėjimai sąjunginėse respublikose privedė prie visiško TSRS griuvimo. Buvusiose sąjunginėse valstybėse prasidėjo neregėto masto anarchija ir chaosas. Gorbačiovinių “reformų” dėka visoje TSRS laukuose puvo nenuimtas derlius, o grūdus už auksą teko pirkti JAV ir Kanadoje... Net Maskvos parduotuvių lentynos buvo visiškai tuščios, kokios buvo tik po II pasaulinio karo... Tai išėjo tik į naudą KGB kadrams. Kaip dabar matome, daugelis Rusijos ir kt. valstybių verslo magnatų-milijardierių - buvusi KGB grietinėlė.

psichas

psichas portretas
Gal tie kurie ,,kombinavo,, šį straipsnį galėtų konkrečiai nurodyti nuo kurių ,,sovietų,,minimi pareigūnai buvo deleguoti pas M.Gorbačiovą apdovanojimams gauti ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių