K.Lukauskas nuo atsakomybės slėpsis Briuselyje?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovasi Kazimieras Lukauskas nuo birželio 1 d. palieka savo darbą ir pereina dirbti į Europos Komisiją.

Tai pranešė LNK televizijos „Žinios“. Teigiama, kad taip į vadinamąjį „mailiaus“ skandalą įsipaniojęs K.Lukauskas bando pabėgti nuo jam gresiančios atsakomybės.

Premjero Andriaus Kubiliaus sudaryta komisija konstatavo, kad K.Lukausko vadovaujamoje tarnyboje buvo aplaidžiai tvarkomi dokumentai, silpnai reglamentuotas paraiškų projektų pateikimas, o vidaus kontrolė veikia nepakankamai efektyviai.

Dėl netinkamų pareigybės aprašyme nustatytų funkcijų vykdymo, kuriuos liudija minėti pažeidimai, komisija, kuriai vadovavo A.Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius, siūlo K.Lukauskui pareikšti pastabą ir rekomenduoja stiprinti VMVT dokumentavimo standartus, aiškiau reglamentuoti paraiškoms reikalingų dokumentų sąrašą ir stiprinti tarnybos vidaus kontrolę.

Pačio K.Lukausko LNK pakalbinti nevavyko, jis yra išvykęs į Baltarusiją.

„Mailiaus byloje“ K.Lukauskas, kaip ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, yra apklaustas liudytoju.

Anksčiau K.Lukauskas teigė pats iniciavęs savo vadovaujamos įstaigos veiklos patikrinimą. „Mes viską padarėme pagal mūsų procedūras. Atlikome auditą, jis trūkumų nerado. Kreipėmės į Europos Komisijos Maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąjį auditą. Kaip tik gavome atsakymą“, - sakė jis.

Anot jo, Briuselio pareigūnai kruopščiai peržiūrėjo VMVT veiksmus mailiaus aferoje ir nustatė, kad procedūrų laikytasi tinkamai. Paklaustas, kodėl veterinarai nebuvo nuvykę apžiūrėti apleistos fermos pastatų, kuriuos aferistai pristatė kai būsimą žuvivaisos kompleksą, VMVT vadovas tikino, kad to ir nereikėjo daryti.

„Pareiškėjai pateikia deklaraciją. Jie deklaruoja, kad padarys tokį ar tokį objektą. O mūsų ypatinga kontrolė prasideda tada, kai pareiškėjas tą objektą jau pridavinėja. Nereikia važiuoti, ir gerai, kad nebuvo nuvažiavę“, - portalui yra aiškinęs K.Lukauskas.

Jis prisiminė ne kartą bendravęs su buvusio Lietuvos banko vadovu Romualdu Visokavičiumi, tampančiu centrine aferos figūra. Be to, aferistai esą ir anksčiau kreipėsi į VMVT, prašydami 22,5 mln. litų paramai gauti reikalingų sertifikatų, tačiau tarnyba dokumentų jiems neišdavė.

„Mes (su R.Visokavičiumi - red. past.) kalbėjomės labai ilgai. Man atrodė, kad jis mane nori apskųsti dėl ilgai trunkančių biurokratinių procedūrų. Pirmą kartą jie į mus kreipėsi gruodį - atsakėme, kad negalima. Dėl to, kad nebuvo reikalingų pažymų. Man R.Visokavičius dar kartą skambino maždaug sausio 20, o vasario 11 d., kai pristatytos reikalingos pažymos, išdavėme sertifikatą“, - pasakojo K.Lukauskas.

VMVT vadovas dievagojosi nė neįtaręs, kad per R.Visokavičių bandoma įvykdyti milijoninę aferą. „Aš net neįtariau. Galvojau, kad mus apskųs dėl delsimo išduoti sertifikatą“, - tikino pašnekovas.


Šiame straipsnyje: lukauskasmailiaus byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių