Klausimas VTEK: ar merai P.Petrošius ir V.Komskis gali eiti pareigas

Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje Irena Ričkuvienė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) išaiškinimo, ar politikams galioja įstatymo nuostatos, kurios apriboja tarnybinę etiką pažeidusių asmenų veiklą.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 15 straipsnis numato, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, pripažinti pažeidusiais šio įstatymo reikalavimus, vienus metus negali būti skatinami, skiriami į aukštesnes pareigas, o tarnybos santykiams pasibaigus trejus metus negali būti priimami į valstybinę tarnybą.

I.Ričkuvienė išaiškinimo kreipėsi po to, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė Tauragės rajono mero Prano Petrošiaus prašymą panaikinti jam nepalankų VTEK sprendimą, kuriuo jis pripažintas supainiojęs interesus.

„Klausiame, kaip yra 15 įstatymo straipsnis taikomas politikams. Tauragės apskrityje tai jau antras toks atvejis, nes ir Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis yra išrinktas po VTEK sprendimo, kad jis yra pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. VTEK nuomonė mums yra iš tiesų svarbi, kad mes galėtume žinoti, kaip toliau elgtis“, - BNS sakė Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje.
Jos teigimu, jei VTEK išaiškintų, kad minėtos nuostatos taikos ir politikams, merai negalėtų toliau eiti pareigų.

„Jeigu priimtas savivaldybės tarybos sprendimas prieštarauja įstatymui, tuomet Vyriausybės atstovas rašo teikimą panaikinti tą sprendimą. Mums dabar kyla klausimas, ar politikams yra taikomas šitas 15 straipsnis, pagal kurį jie negalėtų dirbti trejus metus valstybės tarnyboje. Kol negavome to išaiškinimo, mes nesikreipėme dar su teikimu“, - aiškino I.Ričkuvienė.

Ji taip pat svarstė, kad klausimo sprendimas gali užtrukti, nes Konstituciniame Teisme dar neišnagrinėtas grupės parlamentarų prašymas išaiškinti, ar 15-ąjį Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo straipsnį galima taikyti politikams.

VTEK Vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas BNS savo ruožtu sakė, kad komisija šį klausimą svartys, bet nesiėmė spėlioti, ką ji gali nuspręsti.

„Politikų atsakomybės klausiams yra iškeltas Konstitucinio Teismo lygmeny, kiek žinau, kokia trisdešimta sąraše šita byla, tai greičiausia nei ryt, nei poryt Teismas šio klausimo neatsakys“, - pažymėjo jis.

Paklaustas, ar VTEK gali pateikti savo poziciją nelaukdama KT išaiškinimo, T.Čaplinskas pabrėže, kad „VTEK yra valdžios institucija, teisiniu voliuntarizmu ji užsiiminėti negali“.

VTEK 2009 metų gruodį nustatė, kad P.Petrošius šioje savivaldybėje sprendė klausimą dėl dalies Pagramančio miestelio gatvės, kurioje jis turi namų valdą, asfaltavimo. Tuomet laikinai eidamas mero pareigas, P.Petrošius pirmininkavo savivaldybės tarybos posėdžiui ir balsavo už tai, kad dalis laisvų biudžeto lėšų būtų skirta tos gatvės dalies asfaltavimo darbams.

Etikos sargai konstatavo, kad tokiu elgesiu P.Petrošius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimą tarnybinėje veikloje vengti interesų konflikto ir pareigą jam iškilus nusišalinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar juoktis

ar juoktis portretas
ar verkti, jei tik dabar iškilo tokių klausimų. Ar anksčiau niekas nieko nematė ir negirdėjo apie v.komskio stogą seime? Na, jei jau atsibudote, tai ir kelkitės, dirbkite, susodinkite kartą ir visam laikui visus nusikaltėlius-valdininkėlius.

begluzdis

begluzdis portretas
A ant Lietuvos yra teise ir teisigumas? Nera , nebuvo ir dar 1000 metu nebus, nes "vsio zakono"
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių