Kitąmet bus sprendžiama dėl gyventojų pensijų skaičiavimo būdo

Kitąmet bus sprendžiama dėl gyventojų pensijų skaičiavimo būdo, teigia socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Pasak jo, bus vertinami trys variantai - ar pasilikti prie esamos sistemos, ar pereiti prie vadinamųjų virtualių pensijų, ar prie vadinamųjų apskaitos vienetų.

„Išskiriami trys būdai - dabartinė sistema kaip yra šiandien, antras variantas - virtualios pensijos, tai yra tam tikra įmokų suma suteikia tam tikrą virtualų kapitalą ir trečias variantas - apskaitos vienetai, jei žmogus dirba 15 metų už metus jam duodamas 1 taškas, reiškias, jis turi 15 taškų, o vieno taško vertė - sakykime, 900 litų. Tai yra moksliniai dalykai, daugiau technologiniai, bet jie yra svarbūs siekiant sistemos aiškumo ir grynumo, kad sistema būtų aiški“, - BNS sakė A.Bitinas.

Pasak jo, kitąmet ketinama atlikti reikiamus skaičiavimus.

„Tai yra labai sudėtinga analizė - vienos šalys turi vieną sistemą, kitos - kitą. Tai yra ir ekonominiai, teisiniai dalykai, reikia pasižiūrėti kaip su išmokomis koreliuoja, nes vis tiek mūsų sistema jau veikia, yra sovietinis laikotarpis“, - teigė viceministras.

Anot A.Bitino, ar siūlyti keisti pensijų skaičiavimo būdą bus nuspręsta tik įvertinus, jog tai bus ekonomiškai naudingiau.

„Galbūt ir nieko nekeisime, jeigu bus ekonomiškai netikslinga. Bet šiaip žmonės neturėtų nukentėti“, - kalbėjo A.Bitinas.

Dabar pensija apskaičiuojama, atsižvelgiant į stažą, geriausią penkerių metų darbo užmokestį, gautą 1984-1994 metais, bei po 1994-ųjų turėtas visas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių buvo mokėtos „Sodros“ įmokos, neišskiriant didžiausių įmokų laikotarpio.


Šiame straipsnyje: pensijospensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių