Kitą savaitę valdantieji svarstys, kaip dirbti toliau

Valdančioji koalicija kitą savaitę, iškart po ilgojo keturių dienų savaitgalio svarstys savo darbo perspektyvas ir galimą ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujamos Krikščionių partijos (KP) pakvietimą prisijungti prie valdžios.

Pasak Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno Jurgio Razmos, kitą trečiadienį, vasario 17-ąją, koalicijos lyderiai susirinks aptarti politinių aktualijų, įskaitant ir galimą G.Vagnoriaus prisijungimą prie valdančiųjų. „Artimiausiu metu, kiek žinau, iškart po švenčių, vasario 17 dieną, dabartiniai koalicijos vadovai svarstys, ar galima pradėti pokalbius su G.Vagnoriaus vadovaujama partija ir kokiomis sąlygomis pradėti tai daryti“, - teigė J.Razma trečiadienį po frakcijos posėdžio.

Jis atsisakė spėlioti, kokiomis sąlygomis KP galėtų prisijungti prie valdančiosios koalicijos.

Į G.Vagnoriaus vadovaujamą KP susijungė jo anksčiau vadovauta neparlamentinė Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga, Krikščioniškosios demokratijos partija ir 11 Seimo narių turinti frakcija „Viena Lietuva“. Ekspremjeras yra užsiminęs, kad jie sutiktų prisijungti prie valdančiosios koalicijos, jeigu ši imtųsi įgyvendinti bent dalį KP pasiūlymų ekonomikos srityje. G.Vagnoriaus teigimu, naujoji partija pretenduotų į dviejų ministrų portfelius Vyriausybėje.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Andrius Kubilius sakė, kad KP ir „Viena Lietuva“ turi pritarti dabartinės Vyriausybės programai ir įsipareigoti ją vykdyti, tik tuomet ji gali būti kalbama apie šios politinės jėgos pakvietimą į koaliciją.

Keturių centro dešinės partijų koalicija dabar turi vos pusę Seimo narių balsų – 71 iš 141.

J.Razma neatmetė, kad valdantieji savo būsimajame susitikime aptars ir liberalcentristų deleguoto sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko atsistatydinimo pareiškimą. TS-LKD frakcijos seniūnas priminė, kad pagal galiojantį įstatymą premjeras turi penkias darbo dienas, per kurias gali spręsti, ar patenkinti ministro atsistatydinimo pareiškimą. Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas apie pasitraukimą pareiškė trečiadienį, todėl premjeras turi iki kitos savaitės ketvirtadienio vakaro nuspręsti, ar tenkinti šį pareiškimą, ar pabandyti ministrą įtikinti atsisakyti jo.

J.Razma neatmetė, kad premjeras pabandys atkalbėti A.Čapliką atsistatydinti. „Jis konsultuosis su liberalcentristais bei kitais valdančiosios koalicijos partneriais ir per penkias darbo dienas priims sprendimą“, - sakė politikas.

TS-LKD frakcijos seniūnas pabrėžė, kad konservatoriai neabejoja reformų sveikatos sistemoje, kurias vykdo A.Čaplikas, būtinumu. O ministro pasitraukimą aiškino „emocijų protrūkiu“.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas pareiškė, kad nuo premjero ir paties ministro apsisprendimo priklausys, ar A.Čaplikas išliks ministerijos vadovo poste.

A.Kubilius leido suprasti, kad remia ministrą ir gali bandyti jį įtikinti likti Vyriausybėje.


Šiame straipsnyje: koalicijaviena lietuvačaplikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių