K.Glaveckas: išpildžius Seimo narių pageidavimus, bankrutuotume

Betobulindami iš Vyriausybės gautą biudžetą Seimo nariai jį išpūtė iki rekordinės 4 milijardų 193 milijonų litų sumos.

Gavę iš Vyriausybės ateinančių metų valstybės biudžetą, kai kurie Seimo nariai šoko siūlyti kaip jį tobulinti. 4 milijardų 193 milijonų litų – tiek papildomai pinigų reikėtų surasti Vyriausybei, kad patenkintų pateiktus Seimo narių prašymus. Ši suma lygi penktadaliui biudžeto.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Kęstutis Glaveckas sako, kad sudėjus į vieną visus pasiūlymus, susidaro penktadaliui biudžeto prilygstanti rekordinė 4 mlrd. 193 mln. litų suma – tiek papildomai vyriausybė turėtų surasti pinigų.

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko, toks deficitas reikštų Lietuvos ekonomikos subyrėjimą per vieną mėnesį.

„Jeigu mes taip įsivaizduotume, kad visus tuos prašymus siūlymus sudėtume į dabartinį biudžetą, tai kolapsas Lietuvos ekonomikos įvyktų per mėnesį, bet tikrai to nebus“, – sako K. Glaveckas.

Tačiau tai dar ne pabaiga – pasiūlymus galima teikti dar visą mėnesį. Joana Lapėnienė domėjosi Seimo narių prašymais valstybės pinigais pamaloninti rinkėjus. Kaip praneša LTV „Savaitė“, biudžetą „tobulinti“ gerokai skatina žinia, kad šios kadencijos seimas tvirtina paskutinį biudžetą – kitąmet jau rinkimai. Nepaisant to pasiūlymai, anot jų teikėjų, liudija vien tik nuoširdų norą padėti įgyvendinti vieną ar kitą labai svarbų projektą.

Štai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas seime Jaroslavas Narkevičius susirūpinęs istorine vertybe Senųjų Trakų bažnytėle – reikia apsaugoti nuo drėgmės pamatus, pakeisti langus ir duris, todėl tam jis prašo iš valstybės biudžeto 568 tūkstančių litų. Tačiau jis taip pat pripažįsta, kad bažnyčia, kurią siūlo jis restauruoti, yra jo parapijoje. Be to, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys neatmeta, kad per kitus rinkimus kandidatuos būtent toje pačioje apygardoje.

Aukštaitijos apygardoje išrinktas Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų atstovas Petras Luomanas norėtų Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros vargonams restauruoti išrūpinti 80 tūkst. litų, nes tiek vyskupija neturi.

O štai P. Luomano kolega Jonas Šimėnas biržiečiams prašo pusės milijono, tik labai kūniškiems rūpesčiams patenkinti: reikia biržiečiams pirties, kad bent prieš didžiąsias šventes turėtų kur tinkamai išsiperti, mat vietos valdžia tuo nepasirūpina.

J. Šimėnas, Seimo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijos narys, taip pat neatmeta galimybės, kad per kitus rinkimus savo kandidatūrą kels būtent Biržuose.

Sukilo parlamentarų dėmesys dėl netinkamos mokyklų ir darželių pastatų būklės, ypač Rytų Lietuvos ...Čia prašoma skirti papildomus milijonus renovuoti net kelioms mokykloms. Iš socialdemokratų frakcijos pasitraukęs Jonas Jagminas sako dar rugsėjo pirmąją pasižadėjęs Tytuvėnų gimnazijai, kurią kadaise pats baigė, gauti lėšų stadionui užbaigti, dar ne prošal būtų valstybės sąskaita ir aptverti kapinaites.

J. Jagminas, dabar Mišrios Seimo narių grupės narys, teigia, kad miestelio kapinaitės beveik ribojasi su mišku ir nacionaliniu parku, o kadangi nėra jokios tvoros, tai miško žvėrys niokoja kapus. Anot politiko, kapinių tvoros projektas kainuoja apie 0,5 mln., bet jis iš biudžeto prašantis tik apie 200 tūkstančių.

Tokių prašymų paremti vieną ar kitą projektą kurioje nors Lietuvos savivaldybėje apstu. Tačiau kai kurie seimo nariai rodo rūpestį rinkėjais visos šalies mastu.

Štai Darbo partijos atstovas Mečislovas Zaščiurinskas turi net tris pasiūlymus: vaikų ir jaunimo teisių apsaugą finansuoti ne iš savivaldybių, bet iš valstybės biudžeto – tam reikia daugiau nei 15 mln. litų. Dar jis mano, kad Darbo biržai reikia papildomai 67 mln. Be to, politikas siūlo receptą pagal kurį būtų galima išgelbėti praskolintą „Sodrą“ – tačiau pačiam gelbėjimo planui reiktų 3,5 milijardo litų.

Parlamentarai pasiūlymus galės teikti dar visą mėnesį.


Šiame straipsnyje: Kęstutis GlaveckasSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
Seime sedintys ir davare Lietuva iki bankroto,tegul dabar atsako uz isvaistytus milijonus,isbarstyta salies biudzeta,isvaryta tauta is savos salies.Neliko tu, kurie uzdirbo,milijonieriai nei vienas nemoka i salies biudzeta tiek kiek mokedavo smulkus verslininkai.Atejo laikas mazinti seimo nariu skaiciu , ju patareju, miestu savivaldybese sedinciuosius,nieko neveikiancius,tik atlygi imancius.Vienu zodziu ,darykite tvarka,kol dar ka nors galima padaryti.

Valstybinis nusikaltimas

Valstybinis nusikaltimas portretas
Dar ne vienas karstelis išlinguos iš Seimo rūmų! Įvairių išsilavinimų ir patyrimo žmonės blaškosi, nesuprasdami chaoso prigimties. O kaltininkas jūs! Kas yra biudžetas? Kieno kompetencijoje valstybės iždas? Kodėl į bankus grūdami žmonės, o nėra darbo specialistams? Kodėl visuomenės vardu dingo valstybės lėšos? Turite priimti kaltę už žiaurų valstybinių įstatymų pažeidimą ir neskleisti panikos. Pridirbt pridirbote, o išvalyti nesugebate, begėdžiai. Kalėjiman - tokius!

andrius

andrius portretas
Kas gali paneigti,kad atejus laikui nereikes atsakyti kai kam uz padarytus darbus?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių