Keisis opozicijos lyderis

Kitą savaitę naujuoju Seimo opozicijos lyderiu vietoje Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūno Valentino Mazuronio turėtų tapti Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys.

Turėtų perimti Darbo partija

Tvarkos ir teisingumo, Darbo partijos (DP) bei Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) atstovai pirmadienį susitiks aptarti tolimesnio darbo opozicijoje bei opozicijos lyderio pareigų perdavimo. Pastaruosius metus opozicijos lyderiu pagal šių trijų partijų susitarimą buvo V.Mazuronis.

Pagal tą patį susitarimą, trečiadienį, kovo 10 dieną, prasidėjus naujai Seimo pavasario sesijai, valstiečiai liaudininkai turėjo perimti opozicijos lyderio delegavimo teisę. Tačiau Ramūno Karbauskio vadovaujama VLS šiuo metu derasi su valdančiąja keturių centro dešinės partijų koalicija dėl bendradarbiavimo, todėl yra pasirengę perduoti kitai partijai opozicijos lyderio skyrimą.

„Esame sutarę, kaip perimame opozicijos lyderio delegavimo teises. Valstiečiams liaudininkams atsisakius tai padaryti, šią teisę perimame mes“, - aiškino DP frakcijos seniūnas V.Gapšys.

Todėl šis politikas spėjo, kad kitą savaitę prasidėjus Seimo pavasario sesijai greičiausiai jis taps naujuoju opozicijos lyderiu. „Jau pirmame plenariniame posėdyje kovo 10 dieną, matyt, teiksime atitinkamą nutarimą Seimui priimti, kad būtų pakoreguota Seimo valdyba“, - teigė V.Gapšys.

Opozicijos lyderis yra vienas iš Seimo valdybos, vienijančių visą parlamento vadovybę, narių. Jis naudojasi tam tikromis procedūrinėmis privilegijomis, turi panašias teises ir panašų atlyginimą, kaip ir Seimo vicepirmininkai, tik negali vesti plenarinių posėdžių.

Galbūt prisijungs socialdemokratai

Deleguoti opozicijos lyderį šiuo metu turi teisę Tvarkos ir teisingumo, DP ir VLS atstovai, Seime vienijantys daugiau kaip pusę opozicijai oficialiai priklausančių parlamentarų. Didžiausia opozicinė politinė jėga – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) nėra įtraukta į susitarimą dėl opozicijos lyderio delegavimo.

Tačiau V.Mazuronis neatmetė, kad ateityje sociaoldemokratai prisijungs prie tokio susitarimo: „Visos opozicinės partijos, įskaitant ir socialdemokratus, dabar rengia alternatyvią Vyriausybės programą. Ją turėtume visuomenei pristatyti kovo viduryje. Jeigu ši programa atves prie naujos politinės daugumos suformavimo dabartiniame Seime, savaime atkris klausimas dėl socialdemokratų įtraukimo į opozicijos lyderio delegavimą. Jeigu per kovą paaiškėtų, kad naujoji, alternatyvi koalicija nesusiformuoja, tuomet yra tikimybė, kad socialdemokratai susės su Tvarka ir teisingumu, DP ir VLS kalbėtis apie bendradarbiavimą opozicijoje, įskaitant ir opozicijos lyderio delegavimą“.

„Bet kol kas socialdemokratų formaliai tame susitarime nėra, todėl mes deleguosime DP atstovą naujuoju opozicijos lyderiu“, - pridūrė V.Mazuronis.

V.Gapšys opozicijos lyderiu turėtų išlikti iki eilinės Seimo šių metų rudens sesijos, kuri prasidės rugsėjo 10 dieną.

Gali sutrukdyti Krikščionių partija

Tačiau tam tikros politinės aplinkybės gali sužlugdyti V.Gapšio planus perimti opozicijos lyderio postą.

Seime yra Aleksandro Sacharuko vadovaujama 12-os narių Krikščionių partijos frakcija, kuri kol kas nėra pasiskelbusi nei opozicine, nei valdančiąja. Jeigu ji nuspręstų tapti opozicine, tuomet Tvarkos ir teisingumo, DP bei VLS atstovai netektų teisės deleguoti opozicijos lyderio, nes nebevienytų daugiau kaip pusę opozicijai priklausančių Seimo narių.

Krikščionių partijos atstovai kol kas vengia sakyti, ar jie pasiskelbs esantys opozicijoje.

„Visokių čia kalbų, gandų apie būsimą Krikščionių partijos apsisprendimą, bet nieko tikro kol kas nėra. Jeigu jie pasiskelbtų esantys opozicijoje, tuomet ir žiūrėtume, kaip reikia elgtis toliau. Tuomet arba susitartume su socialdemokratais, arba visos opozicinės frakcijos dėl opozicijos lyderio delegavimo, arba šios pareigybės tuomet neužimtų niekas“, - aiškino V.Gapšys.

Pasak jo, Tvarka ir teisingumas, DP bei VLS kitą savaitę deleguos naują opozicijos lyderį, „o jeigu kas nors politiškai pasikeistų, tuomet ir būtų situacija vertinama iš naujo“.


Šiame straipsnyje: GapšysDarbo partijaopozicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių