Kandidatas į ministrus atsiras po Prezidentės dekreto dėl A.Čapliko

Valdančioji Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) nesiūlys jokio kandidato į sveikatos apsaugos ministrus, kol nesulauks Prezidentės Dalios Grybauskaitės dekreto dėl Algio Čapliko atleidimo iš šių pareigų.

„Galime pasakyti, kad kol nėra dekreto, mes neteiksime savo kandidato, nors partijoje jo ir ieškosime. Paleisime lydraštį, kad būtų pateikti potencialūs kandidatai. Iš jų tuomet bus išrinktas tinkamiausias. Nepamirškime, kad čia ne tik mūsų apsisprendimas lemia, bet ir derinimai koalicijoje, su premjeru ir Prezidente“, - po LiCS vadovybės posėdžio ketvirtadienį sakė šios partijos pirmininkas Gintautas Babravičius.

Premjeras Andrius Kubilius kol kas neperdavė valstybės vadovei oficialaus teikimo atleisti iš sveikatos apsaugos ministrų atsistatydinusį A.Čapliką. Tai, pasak Ministrų kabineto kanceliarijos atstovų, turėtų būti padaryta ne vėliau kaip penktadienį. Tada ir galės atsirasti Prezidentės dekretas dėl A.Čapliko atleidimo ir greičiausiai pavedimo jam eiti toliau eiti ministerijos vadovo pareigas iki bus paskirtas naujas ministras.

LiCS tikina, kad kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus atsiras tikrai ne anksčiau kaip kitą savaitę, o pareigas pradės eiti ne anksčiau kaip kovo 10 dieną, kai prasidės Seimo eilinė sesija ir naujasis ministerijos vadovas galės prisiekti.

Pagal valdančiosios koalicijos sutartį sveikatos apsaugos ministro portfelis priklauso LiCS.

Pasak G.Babravičiaus, liberalcentristai turi ne vieną galimą kandidatą į ministrus. „Yra keletas minimų įvairiuose pokalbiuose. Tų pavardžių maždaug 7-9. Tačiau nei vienas politikas kol kas nėra joks favoritas, todėl nei vienos pavardės nepaminėsiu viešai“, - kalbėjo jis.

Tarp įvairių šaltinių neoficialiai minimų galimų kandidatų į sveikatos apsaugos ministrus yra Seimo pirmasis vicepirmininkas Raimondas Šukys, dabartinis ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius, buvęs vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila, ministerijos kancleris Rimantas Remeika, pats G.Babravičius, Seimo narys Artūras Melianas, LiCS vicepirmininkė Irena Ričkuvienė.

Neoficialiomis žiniomis, buvusio LiCS pirmininko Artūro Zuoko grupuotė į Sveikatos apsaugos ministerijos vadovus siūlo Seimo narį Žilviną Šilgalį, kuris yra pagrasinęs palikti liberalcentristų frakciją ir valdančiąją koaliciją. Jeigu jis įgyvendintų savo grasinimus, LiCS frakcijoje liktų tik 6 nariai ir ji subyrėtų, nes tokio skaičiaus nepakanka frakcijai suformuoti.

Tačiau į šį A.Zuoko ir jo šalininkų pasiūlymą partijos vadovybėje žvelgiama pakankamai nerimtai, nes vargu ar Ž.Šilgalis galėtų būti priimtinas premjerui A.Kubiliui ir Prezidentei D.Grybauskaitei.

Partijos vadovybės posėdyje dalyvavo ir Ž.Šilgalis, kurio paprašyta paaiškinti, iš kur sklinda neoficialios žinios apie jo galimą „pabėgimą“ iš frakcijos ir valdančiųjų gretų. „Jokio jo pareiškimo apie tai neturime – nei žodžiu, nei raštu. Jis turi tam tikrų minčių ir pasiūlymų, kaip gerinti frakcijos ir valdančiosios koalicijos darbą. Žiūrėsim, svarstysim juos“, - tvirtino G.Babravičius.

Jis tikisi, kad Ž.Šilgalis galų gale liks frakcijoje ir ši nesubyrės. Bet jeigu atsitiktų priešingai, tuomet LiCS galvotų ką daryti likusiems 6 Seimo nariams. Jie gali dirbti nefrakcionuotus parlamentarus vienijančioje Mišriojoje grupėje, galbūt pabandytų derėtis su kokia nors kita frakcija dėl įsijungimo į jos veiklą.

Pats Ž.Šilgalis tikino matąs galimybę toliau dirbti frakcijoje, "jeigu bus atsižvelgta į pastabas ir pasiūlymus dirbti visiems kartu, o ne vienas kitam už nugaros". Galutinai dėl darbo LiCS frakcijoje ir valdančiojoje koalicijoje jis žada apsispręsti iki kovo 10 dienos.


Šiame straipsnyje: liberalcentristaikoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių