KAM: Rusija keletą metų stiprina karines pajėgas aplink Baltijos šalis

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sako, kad trečiadienio Rusijos prezidento pareiškimas apie planus Karaliaučiaus srityje dislokuoti raketinę sistemą „Iskander“ nėra jokia naujiena - pasak ministrės, Maskva jau keletą metų aplink Baltijos šalis stiprina savo karines pajėgas.

„Aš manau, kad čia yra tęsinys to paties, ką mes matome jau keletą metų. Tai nėra jokia naujiena. Rusija modernizuoja, stiprina savo ginkluotąsias pajėgas aplink Baltijos valstybes ir Suomiją“, - BNS trečiadienį sakė R.Juknevičienė.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas trečiadienį pareiškė, kad Karaliaučiaus srityje Rusija dislokuoti balistines raketas „Iskander“, jeigu Jungtinės Valstijos įgyvendins savo planus kurti priešraketinės gynybos (PRG) sistemą Rytų Europoje.
Ministrė tokius pranešimus sieja su Rusijos taktika derybos dėl priešraketinės gynybos sistemos.

„Dėl “Iskander„ ir panašaus pobūdžio ginkluotės, akivaizdu, kad tai yra Rusijos bandymas stiprinti savo derybines pozicijas kalbantis dėl priešraketinės gynybos. Jungtinės Amerikos valstijos nuo pat pirmų dienų kvietė Rusiją bendradarbiauti. Rusija atsisakydavo bet kokio bendradarbiavimo, o paskui staiga pakeitė savo taktiką ir pradėjo reikalauti, kad PRG būtų bendra ir padalintų Europą į tam tikras teritorijas. (...) Pati Rusija supranta, kad tokie pasiūlymai NATO yra nepriimtini. Negali būti taip, kad NATO valstybių teritoriją nuo raketų gintų Rusija“, - kalbėjo ministrė.

Pasak jos, toks pasiūlymas parodė, kad Rusija nenori „rimtai kalbėti apie rimtą bendradarbiavimą, o bando laimėti laiko ir kurti savo pajėgumus“.

Komentuodama paskelbtą JAV sprendimą sustabdyti savo įsipareigojimus Rusijai Įprastinės ginkluotės Europoje sutaryje (angl. Treaty on Conventional Armed Forces in Europe - CFE), R.Juknevičienė pažymėjo, kad tai - pačios Rusijos, pasitraukusios iš šios sutarties 2007 metų pabaigoje, kaltė. Tuo tarpu kitos CFE narės, anot jos, buvo geranoriškos ir kelis metus teikė Rusijai duomenis apie savo ginkluotę.

„Čia yra didelė Rusijos kaltė, kad ji taip elgiasi ir viena iš priežasčių, žinoma, yra Rusijos-Gruzijos karas ir tai, kad Rusija nenori prisiimti įsipareigojimų. Tai akivaizdu, kad tai yra labiausiai nutaikyta į tą situaciją, kokia yra susidariusi dabar Gruzijoje, kurs Rusija yra okupavusi dalį Gruzijos teritorijos. Tai yra Rusijos politikos pasekmė ir matysime, kaip bus toliau, kokie bus pokyčiai ateity“, - teigė R.Juknevičienė.

Didžiausią politinę valią sukurti ginkluotės kontrolės mechanizmus ministrė sakė matanti Jungtinėse Amerikos Valstijose, tuo tarpu analogiško noro iš Rusijos pusės, jos nuomone, nesimato.

„Atvirkščiai, matau tai, kas vyksta ir prie mūsų sienų, matau ginkluotųjų pajėgų didinimą prie vakarinių Rusijos sienų ir tai kelia nemažą rūpestį. (...) Aš labai norėčiau, kad sveikas protas nugalėtų ir kad ginkluotės kontrolės mechanizmai pradėtų veikti, bet labai mažai turių vilčių stebėdama procesus Rusijoje. (...) Bet Lietuva yra suinteresuota, bent jau aš asmeniškai norėčiau, kad kokių nors didelių ginklavimosi varžybų mūsų regione, Europoje nebūtų“, - kalbėjo Krašto apsaugos ministerijos vadovė.

D.Medvedevas trečiadienį sakė, kad Ginkluotosioms pajėgoms nurodyta sukurti priemones, suteikiančias galimybę „prireikus naikinti PRG sistemos informacines ir valdymo priemones“.

„Jeigu šių priemonių nepakaks, Rusija šalies vakaruose ir pietuose dislokuos šiuolaikines smogiamosios ginkluotės sistemas, sudarančias galimybę atakuoti PRG sistemas Europoje. Vienas iš tokių žingsnių bus raketinio komplekso “Iskander„ dislokavimas Karaliaučiaus specialiajame rajone“, - aiškino Rusijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
tur but ruosiasi ta nukvakusia boba ir lunzberga pult

Petras

Petras  portretas
Šią temą pakomentuoti kompetetingas pareigūnas ,o ne ji . Aš to nedarysiu , bet pasakysiu tris teiginius, 1. Kaliningrado srityje esamos pajėgos negali pulti nieko , nes ten galva skauda , kiek sritis pati atsilaikytų ,nes apsupta NATO. Vien Lenkijos pejėgos tą reikalą greitai sutvarkytų. O ten gal įveš "Iskanderus" tik tam , kad pamėgintų grėsmės atvejų anksčiau atakuoti JAV raketas ,kol jos dar nestartavo . Tarp kitko kiek įmanoma arti Rusijos vakarinių sienų raketines bazes pirma ėmė steigti būtent JAV. Įdomu ką sakytumėt , jei Rusija kur nors prie JAV sienų rengtų savo. 2. Rusija Lietuvos negali pulti ,nes tai reikštų karą su NATO .O čia pajėgumai nesulyginami , net nekalbant apie ginkluotės kokybę , karių paruošimą ir kt. Tai bųtų visiška savižudybė. 3. Rusijai betrūko tik problemų čia /ramybės zonoje/ ,kai kaista situcija Kaukaze , Vid. Azijoje ir ten situacija vis blogės .Dar atsiranda įtampos kituose Rusijos regionuose. Armiją Rusija pati neregėtai susilpnino savo " reformomis", karinis pramoninis kompleksas vos kvėpuoja ir nepajėgus aprūpinti viskuo , ko reikia ginkluotąsias pajėgas. Suprantu , kad ministrė mano ,kad jos autoritetas yra lemiamas, o viskas , kas parašyta tiems ,kas priima bet kokią informaciją. DIDESNĖ GRĖSMĖ LIETUVAI YRA KITUR. Nors jokiu būdu nesakau ,kad nereikia ruoštis gynybai ,ypač jei suprasti tai plačiąja prasme. Bet tai atskira tema. Mane stebina . kad KAM kompetetingi pareigūnai nieko beveik viešai nerašo. O pakalbėti su visuomene yra apie ką , o ne tik reikalauti daugiau piningų KAM. Dar reikėtų atkreipti dėmesį į antraštę, nes ji neatitinka Lietuvos geografinei padėčiai /aplink?/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių