Kalvarijos pareigūnai: policija - ne uždara akcinė bendrovė (papildyta)

LNK televizijos laidoje pareiškė Dainius Gaižauskas, kartu su kolegomis iš Kalvarijos policijos prabilęs apie korupciją aukščiausiuose policijos sluoksniuose.

Viskam pasiryžę

„Mūsų šūkis - policija - ne uždara akcinė bendrovė. Mes visi esame lygūs, visi davėme priesaikas dirbti tautai, o ne kažkokiais uždarai bendrovei. Policija yra visų mūsų ir mes elgiamės taip, kaip reikia“, - laidos „Paskutinė instancija“ kūrėjams teigė Kalvarijos policijos komisariato viršininko pavaduotojas.

Pasak D.Gaižausko, tiek jis, tiek kiti šeši šio policijos komisariato pareigūnai prieš viešai apkaltindami Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Kęstutį Kalinauską, nuo balandžio 1 d. pareigose pažemintą buvusį jo pavaduotoją Edvardą Bukotą, Kauno apygardos prokuratūros vyriausiąjį prokurorą Kęstutį Betingį bei Policijos generalinio komisaro pavaduotoją Visvaldą Račkauską, gerai apgalvojo ko galima tikėtis, kokio spaudimo galima sulaukti ir kokios gali būti viešumo pasekmės.

„Mes viskam pasiryžę, mūsų niekas nesustabdys, mes eisime į priekį“, - pareigūnų pasiryžimą laidos kūrėjams persakė D.Gaižauskas.

Panašu, kad jis šioje laidoje vienintelis ir buvo atviras. Kiti kalbintieji bandė išsisukinėti, pasiaiškindami, jog negali kalbėti arba, kaip kontrabanda įtariamas ir už valstybinio miško vagystę simboline 650 litų bauda atsipirkęs Edmundas Derenčius, po kelis kartus jam pakartoto klausimo, pateikdavo vis kitą atsakymą.

Vadovybė buvo nekalbi

„Jūs medžiojote? Taip. Bet tose apylinkėse aš nemedžiojau. Aš ten niekada nebuvau. Ar ir su Marijampolės policijos vadu niekada nemedžiojote? Galima aš į šitą klausimą neatsakysiu, paliekame atsakymą vėlesniems laikams“, - į klausimus nenoriai atsakinėjo Policijos generalinio komisaro pavaduotojas V.Račkauskas.

„Buvo daug emocijų be faktų. Faktų ten nebuvo“, - paklaustas, kas vis dėlto vyksta Marijampolės policijos komisariate atsakė jis ir netrukus pridūrė: „negalima sakyti, kad jis vogė. Jis gal pjovė. Aš nežinau. Tyrimą atliko prokurorai, o teismas įvertino ir padėjo tašką“.

Suprantama, Generalinio komisaro pavaduotojas neigė ir Kalvarijos pareigūnų paskleistą informaciją, kad jis darė kažkokią įtaką bylos, kurioje vienas iš įtariamųjų buvo ir E.Bukotas, tyrimui, kad jo dėka byla pateko į prieštaringai vertinamo K.Betingio prokurorų rankas ir buvo numarinta.

„Aš apie bylą sužinojau tik tada, kai man paskambino K.Kalinauskas. Buvo atliktas tyrimas, niekas nenustatė, kad E.Bukotas būtų dalyvavęs nusikalstamoje veikloje“, - aiškino V.Račkauskas.

Nieko nusikalstamo savo pavaldinio veikloje nematė ir Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas K.Kalinauskas. „Buvo tarnybinis patikrinimas ir viskas. Ką žinojau, jums pasakiau, manęs daugiau tai nedomina“, - kalbėjo pareigūnas, kurio kompetencija suabejoję tarnybinį patikrinimą atlikę Policijos departamento ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnai, nusprendė jam atlikti neeilinę atestaciją.

Painiojosi pasakojime

Kiek sukalbamesnis buvo E.Derenčius, kurio motinos sodyboje su įkalčiais buvo sulaikyti kontrabandininkai ir, kuris nuteistas už valstybinio miško vagystę.

Kaip matyti iš policijos darytų telefoninių pokalbių, E.Derenčius su E.Bukotu buvo labai geri draugai. „Edmunčiukai, klausyk, man reikia mašinos kalbų. Kada? Rytoj. Atvažiuok kovo 11-ąją, duosiu aš tau malkų. Pripjausiu. Aš užsiprašau, kad trečiadienį man būtų“, - laida paviešijo štai tokius įtariamo kontrabandininko ir vieno iš Marijampolės apskrities policijos komisariatų vadovų pokalbius.

„Jis man ne viršininkas, jis mūsų medžiotojas, todėl taip ir kalbamės. Jis man pasakė, kad už tokius dalykus tau reikia kailį nulupti, jei tai tiesa“, - pasakojo E.Derenčius.

Darbai už kuriuos E.Bukotas E.Derenčiui žadėjo „nulupti kailį“ yra ne kas kitas, o kontrabandos slėpimas jo 86 metų motinai priklausančioje sodyboje. Joje, Kalvarijos pareigūnų teigimu, jie ir buvo kontrabandininkų užpulti - jiems pasipriešinta, bandyta partrenkti automobiliais.

Nors šios bylos tyrimas dar nebaigtas, E.Derenčius ir jo motina neigia slėpę kontrabandines cigaretes. Esą tą vakarą į jų vienkiemį atvažiavo vyrukai, pasiguodė, kad sugedo jų automobilis ir paprašė pasaugoti kažkokį krovinį. Jie žmonės geri, sutiko.

Tačiau, kai tie vyrukai jau susiruošė išvažiuoti iš kiemo, juos užpuolė neaiškūs asmenys, todėl šie išsigandę spruko. „Kodėl važiavote ant žmonių“, - klausė laidos žurnalistė E.Derenčiaus. „Automobiliai be skiriamųjų ženklų, pistoletai atkišti ir jūs važiuotumėte“, - paaiškino šis.

Savą pasiteisinimą E.Derenčius turi ir dėl iškirsto miško. Pirma neigęs, kad malkų iš jo prašė E.Bukotas, vėliau, laidos kūrėjams pareiškus, kad jie turi jų pokalbių įrašus, vyras numykė, esą taip E.Bukotas jam skambino, prašė malkų savo draugui Vidui.

Jo teigimu, tuometinis Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas, jo miškuose buvo apsilankęs ir pernai kovo 11 d., kai miškas buvo kertamas. Tiesa, jis čia atvyko ne padėti, o medžioti. O po medžioklės padėjo ir to paties Vido džipu malkas išvežti.

Kovos iki galo

Pasak septyniems Kalvarijos pareigūnams atstovaujančio advokato Kęstučio Čilinsko, į viešumą šiuos faktus pareigūnai iškėlė tik neradę teisybės pačios policijos sistemos viduje. „Iš jų buvo tyčiojamasi, jie buvo žeminami“, - teigia Lietuvoje gerai žinomas advokatas.

Savo pareiškimą pareigūnai yra įteikę ir laikinai generalinio prokuroro pareigas einančiam Raimondui Petrauskui. Šis nors ir pažadėjo, kad skundas bus ištirtas iki šiol suinteresuotoms pusėms jokio atsakymo nėra atsiuntęs. K.Čilinskas grasina, kad dėl galimo biurokratizmo bus kreipiamasi į Seimo kontrolierius.

Užtarėjai Generalinėje urėdijoje

Beje, kažkodėl menkinti prieš aukščiausius teisėtvarkos sluoksnius sukilusius pareigūnus ėmė net į Specialiųjų tyrimų tarnybos akiratį patekusi Generalinė miškų urėdija, savo tinklalapyje paskelbusi pranešimą spaudai „Marijampolės miškų urėdijos girininko išaiškintą miško vagystę kriminalistai panaudojo tarpusavio kovai“.

Šiame pranešime teigiama, kad miško vagystę balandžio 15 d. pastebėjo Kalvarijos girininkijos girininkas Česlovas Mikulskas. Vykdydamas valstybinio miško apžiūrą, jis pastebėjo, kad Kalvarijos girininkijoje savavališkai nupjauta ir pasisavinta 11 beržų.

Dėl šios vagystės jis kreipėsi į policijos komisariatą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kitą dieną, dar kartą apžiūrėjęs tą patį miško kvartalą, Č.Mikulskas pamatė, kad yra pavogtos dar trys pušys, 10 beržų ir 6 blindės. Apie tai taip pat buvo informuoti policijos pareigūnai.

Iš viso miško vagys padarė 2915,76 litų žalos Marijampolės miškų urėdijai bei 550,28 litų - gamtai.

Anot šio pranešimo, savavališkai išpjovęs ir pagrobęs medžius prisipažino Vidmantas Kulboka, gyvenantis L. Giros g. 33, Marijampolėe, ir atvykęs į Kalvarijos girininkiją 2009 m. balandžio 21 dieną atlygino VĮ Marijampolės miškų urėdijai ir gamtai padarytą žalą.

Apie V.Kulbokos atlygintą žalą 2009 m. balandžio 21 d. buvo informuotas Kalvarijos policijos komisariatas ir urėdija atsisakė civilinio ieškinio.

„Mes turime visus įrašus, esame surinkę visus įkalčius, visi mūsų pasisakymai paremti faktais“, - tvirtina Kalvarijos policijos viršininko pavaduotojas D.Gaižauskas.


Šiame straipsnyje: Kalvarijos policija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių