Kalinimo įstaigas reikėtų iškelti iš miestų centrų

Nuteistųjų problemas išspręstų kalinimo įstaigų iškėlimas iš miestų centrų, o ne milijonus litų galintis kainuoti jų renovavimas.

Tokią poziciją paskelbė Teisingumo ministerija po ministerijos sekretoriaus Arūno Kazlausko apsilankymo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bei Vilniaus 1-uosiuose ir 2-uosiuose pataisos namuose.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime Teisingumo ministerijos sekretorius domėjosi tardymo izoliatoriaus-kalėjimo gyvenamosiomis ir personalo administracinėmis patalpomis, įstaigoje esančia maisto ir buitinių prekių parduotuve kalinamųjų poreikiams tenkinti.

Pranešime pažymima, kad kai kurie gyvenamieji korpusai yra pripažinti avarinės būklės, inžinerinė įranga susidėvėjusi, neatitinka higienos ir sanitarinių normų reikalavimų. Tai didina įstaigos aptarnavimo kaštus bei avarinių remontų poreikį.

„Šias problemas išspręstų naujos kalinimo įstaigos pastatymas ir Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo iškėlimas iš dabartinių įstaigos statinių, nes jų remontas pareikalautų didelių finansinių investicijų (korpuso vieno aukšto kapitalinis remontas kainuoja apie 700-800 tūkst. litų)", - rašoma pranešime.

Lankydamasis Vilniaus 1-uosiuose ir 2-uosiuose pataisos namuose A.Kazlauskas apžiūrėjo nuteistųjų gyvenamąsias, įstaigos administracines patalpas, taip pat patalpas, kuriose nuteistiesiems teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Ministerijos sekretorius taip pat apsilankė ir Vilniaus pataisos namuose veikiančiuose valstybės įmonės prie Pravieniškių 1-ųjų pataisos namų padaliniuose, kur apžiūrėjo juose gaminamą produkciją - baldus, gaminius iš medienos ir metalo, duonos kepyklą, Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose surenkamus kompiuterius.

Anot pranešimo, nuteistųjų įdarbinimas tiesiogiai priklauso nuo valstybės įmonių prie pataisos namų gaunamų užsakymų kiekio. Prie jo didinimo gali prisidėti visos valstybės institucijos, įstaigos, kitos organizacijos, kadangi Viešųjų pirkimų įstatymas kaip vieną iš galimybių įvardija supaprastintus viešuosius pirkimus iš įmonių, kuriose dirba daugiau kaip 50 procentų nuteistųjų, atliekančių arešto, terminuoto laisvės atėmimo ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes.

Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime yra laikomi apie 900 asmenų, iš jų - daugiau kaip 80 iki gyvos galvos. Vilniaus 1-uosiuose pataisos namuose bausmę atlieka daugiau kaip 90 nuteistųjų, iš kurių apie 50 dirba gamybos sektoriuje. Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose kali apie 500 nuteistųjų, iš jų dirba apie 130.

Kalinimo įstaigų iškėlimui iš miestų centrų Vyriausybė pritarė šių metų kovo 26 dieną, patvirtindama Kalėjimų departamentui pavaldžių įstaigų plėtros strategiją. Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą iš miesto centro planuojama iškelti iki 2011 metų, Vilniaus 1-uosius ir 2-uosius pataisos namus - iki 2021 metų.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 15 įkalinimo įstaigų, kuriose nuolat kali 8 tūkst. asmenų.

Iš šiuo metu aštuonių centrinėse miestų dalyse esančių įkalinimo įstaigų, 2033 metais turėtų likti tik viena. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.   


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių