Kalėjime sėdėjęs S.Stoma buria kovos už teisingumą judėjimą

Seimo valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma internete bando burti naują visuomeninį judėjimą.

Prieš kelioliką metų kalėjime už finansines machinacijas kurį laiką sedėjęs S.Stoma dabar interneto socialiniais tinklais platina pranešimą apie steigiamą visuomeninį judėjimą, pavadintą Teisingumo sąjunga (TS).

Deklaracijoje apie tokią iniciatyvą keliami patetiški ir didingi tikslai - "atvira politika, Konstitucijos gynimas, valdžios kontrolė, visuomenės įtraukimas į valdymo procesą" ir panašūs.

Kita vertus, pabrėžiama, kad šio visuomeninio judėjimo tikslas - "ne griauti, bet skatinti partinę demokratiją".

Pasak S.Stomos, "Dvidešimt metų mes vėl turime savo valstybę, tačiau demokratinė sistema Lietuvoje beveik nefunkcionuoja. Ir kas blogiausia – dabartinis politinis elitas vis labiau nusisuka nuo demokratinių Sąjūdžio idealų".

Seimo narys deklaruoja atsiribojantis "nuo mūsų inteligentijos ypatingai pamėgtų miglotų kalbų apie dvasinį ir moralinį tautos atgimimą". S.Stoma ragina "kalbėti konkrečiai" ir organizuotis į visuomeninį judėjimą, kad galėtų įvykti "naujas Atgimimas".

Partijoms nepriklausantis, tačiau į partinę Tėvynės sąjungos frakciją įstojęs S.Stoma tvirtina, kad "visose partijose yra susiformavusi sava nomenklatūra, kuri kaip velnias kryžiaus bijo naujų žmonių konkurencijos, partijų struktūrose į viršų kyla tik paklusnūs sraigteliai, o idėjų turintys ir su stagnacija nesitaikantys žmonės atstumiami".

Parlamentaras gąsdina, kad dėl ekonominės ir politinės krizės "socialinis sprogimas beveik neišvengiamas". Todėl jis baiminasi, kad "naujo visuomeninio judėjimo kelias gali būti ir labai pavojingas".

Kuriama TS, pasak S.Stomos, nesivels "į į kairės dešinės polemiką, o partijas ir politikus vertins tik pagal jų demokratiškumo laipsnį".

Deklaruojama, kad TS neturėtų konkuruoti su partijomis ir siekti tiesioginės valdžios. "Tačiau tai nereiškia, kad ji būtų kažkokia bedantė, nupolitinta organizacija ar jokių realių rezultatų neduodančių diskusijų klubas. TS politinė galia turėtų kilti iš jos moralinio autoriteto", - skelbia S.Stoma.

Jis paragino partijų narius ir rėmėjus dalyvauti TS veikloje, nes taip esą būtų pasiektas partijų demokratizavimas.

"Kaip reikėtų pradėti? Iš intelektualų būrelių ir socialinių tinklų TS idėjos ir dvasia jau dabar privalo plisti į plačiąją visuomenę ir rasti atspirties taškų tolimiausioje provincijoje. Idėjas mes turime iškristalizuoti ne užsidarę kuopelėse, o kartu su visuomene. Tad kviečiu visus į atvirą diskusiją', - baigia savo pranešimą S.Stoma.

Pastaruoju metu Lietuvoje atsirado nemažai naujų visuomeninių organizacijų, kurios, kaip įtariama, aktyviai dalyvaus kitų metų vasarį įvyksiančiuose savivaldos rinkimuose. Didesnė dalis tų judėjimų skelbiasi esančios nepolitinės ir nepartinės, tačiau siekiančios "efektyviai kontroliuoti valdžią".

56-erių S.Stoma pastaruosius dvejus metus yra Seimo narys, išrinktas pagal Tautos prisikėlimo partijos kandidatų sąrašą. Tačiau prieš maždaug metus jis pasitraukė į didžiausią Seime Tėvynės sąjungos frakciją, nors ir netapo jos nariu.

1997 metais S.Stoma buvo nuteistas realia laisvės atėmimo bausme už finansines machinacijas "Lietuvos aido" laikraštyje, kai buvo jo redaktorius.

S.Stoma neretai užima kur kas radikalesnę poziciją, nei valdančioji frakcija, kuriai jis priklauso.

Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma pabrėžė negalįs priekaištauti S.Stomai dėl iniciatyvos kurti visuomeninį judėjimą, netgi jeigu jis "turi politinį pamušalą". J.Razma atkreipė dėmesį, kad S.Stoma nėra partijos narys, tik frakcijos. Tik iš partiečių yra reikalaujama tokio politinio veikimo, kuris nepakenktų partijai.

"Be to, mes nesame reglamentavę, kaip frakcijos narys turi elgtis už Seimo ribų, kokiuose judėjimuose dalyvauti, kokias organizacijas remti. Žiūrime, kad frakcijos narys Seime veiktų, vadovaudamasis bendra, suderinta frakcijos politika, ypač svarbiausiais, strateginiais klausimais. Todėl šiuo atveju negali būti keliamas klausimas dėl S.Stomos dalyvavimo frakcijoje vien todėl, kad jis buria kažkokį visuomeninį judėjimą", - sakė seniūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių