J.Markevičius: sausio 13-osioji atmintyje turi likti

Sausio 13-osios tragedija visuomenės atmintyje turi likti ne tik kaip istorinis faktas, bet ir kaip teisinis įvertinimas, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius.

„Tai yra mūsų atmintis, ir savo veiksmais mes tikrai deklaruosime, kad neleisime užmiršti. Politikų užduotis - kad keičiantis politinėms nuostatoms, ta istorija ir mūsų visuomenės tragedija liktų atmintyje ne vien tik kaip istorinis momentas, bet ir kaip teisinis įvertinimas“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė J.Markevičius.
Prezidentės patarėjas sakė negalintis prognozuoti, kada bus sugauti ir nubausti tragedijos kaltininkai.

„Tikiu, kad ta byla kaip tokia baigta didžiąja apimtimi galėtų būti šiais metais – tiesiog perkvalifikuoti įtarimai ir išplėstas įtariamųjų ratas. Kada realiai tie asmenys bus pagauti, ar jie bus pagauti, ar jie bus areštuoti, čia tikrai negaliu prognozuoti“, - teigė jis.

„Lūkesčiai, rezultatai, kurie atitiktų mūsų norus, - kad kaltieji būtų pagauti, nubausti, nuteisti. Deja, daugelis iš jų yra užsienyje, valstybėse, kurios nenori bendradarbiauti šioje srityje, bylas laiko politinėmis, nepripažįsta net ir kai kuriais atvejais istorinių įvykių. Tų asmenų persekiojimas tikrai yra sudėtingas ir skausmingas procesas“, - sakė J.Markevičius.

Jo teigimu, džiugina tai, kad po 20 metų bylos yra „nenumirusios“, keičiasi tyrėjų požiūris.

„Yra nauji tyrėjai, nauja teisinė aplinka, ir tikrai tempas yra kitoks. Pastarieji pora metų pasikeitus teisinei aplinkai - pavyko pasiekti, kad įtariamiesiems nebūtų taikoma senatis, tai reiškia, 20 metų riba nebegalioja“, - sakė D.Grybauskaitės patarėjas.

„Šis tyrimas tikrai galbūt tęsis ilgai, bet jis negali būti nutrauktas. Mūsų atmintis, kiek ji gyvuos, tiek mes nepamiršime šios istorijos“, - sakė jis.
1991 metų sausio 13-osios naktį, Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant

Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.
Generalinės prokuratūros teigimu, byloje yra 23 įtariamieji, jiems pareikšti įtarimai dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui. Įtariamųjų atžvilgiu išduoti Europos arešto orderiai. 21 iš jų yra Rusijos pilietis, du - Baltarusijos. Šios šalys išduoti įtariamuosius atsisako. Keturi įtariamieji mirė.

Sausio 13-osios byloje 1999 metų rugpjūtį šešiems asmenims teismas skyrė bausmes - dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir raginimų smurti pažeisti Lietuvos suverenitetą nuteisti Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolelis. Dėl pirmojo nusikaltimo taip pat nuteisti Leonas Bartoševičius ir Stanislovas Mickevičius.

Perversmininkai nuosprendį skundė Europos žmogaus teisių teismui, tačiau skundus Strasbūro teismas atmetė.


Šiame straipsnyje: Sausio 13-ojibyla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Laisvė ir lygybė

Laisvė ir lygybė portretas
Sausio tryliktoji turi išnykti iš atminties, nes tai buvo teroristinis aktas. Kas leido sumindžioti žmones? Viskas įmanoma taikiu būdu. Kristaus apsireiškimas atnešė žmonijai taiką ir gėrį. Nereikia kerštauti, nereikia terorizuoti tautos. Valstybiniai nusikaltėliai turi atsiprašyti ir grąžinti žalą visuomenei. Darbo žmonių konstitucija, lietuviški įstatymai turi būti laikomi pagarboje, o ne makulatūros dėžėse. Lietuva - laisva ir lygiateisė valstybė. Tegyvuoja darbo žmonių įstatymas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių