J.Karosas: E.Žiobienės atleidimas būtų padiktuotas „rėksnių minios“

Jei Seimas patenkintų Editos Žiobienės prašymą atleisti ją iš vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigų, būtų galutinai diskredituota teisinė valstybė, ketvirtadienį pareiškė parlamentaras socialdemokratas Justinas Karosas.

"Žmogus, kuris palaiko pilietinę poziciją, kuris politikų skatinamas nesikiša į institucijų veiklą, kad tokiam žmogui būtų pareikštas nepasitikėjimas - tai būtų galutinis teisinės valstybės diskreditacijos ženklas", - per spaudos konferenciją sakė socialdemokratas.

J.Karoso frakcijos kolega Vytenis Andriukaitis antrino, kad E.Žiobienės atleidimo klausimas Seimui bus "didžiulis egzaminas".

"E.Žiobienė Seimui iškėlė dilemą - ar Seimas laikysis teisinių principų, ar pasiduos", - teigė jis.

V.Andriukaitis atsistatydinančią vaiko teisių apsaugos kontrolierę vadino "drąsia pareigūne, kuri aiškiai meta iššūkį Konstitucijos nepagarbos tradicijai, kuri persmelkė daug mūsų institucijų".

Socialdemokratas taip pat kritikavo Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, kuri, anot jo, neturėtų "piktnaudžiauti savo galiomis" ir dėl E.Žiobienės galėjo pasitarti kitais parlamentarais.

"Jos veiksmai išties sukėlė daug dviprasmybių (...). Ji galėjo pasitarti su Teisės teisėtvarkos komitetu, kitoms struktūromis, ir po to bandyti reaguoti, ar pagrįsti piliečių skundai, o ne iš karto kviestis ant kilimo pareigūnę ir pasakyti kad "yra trūkumų, bet mano pasitikėjimas yra", - kalbėjo V.Andriukaitis.

"Kai aukščiausi valstybės pareigūnai taip jautriai reaguoja į žinomų žmonių, susibūrusių nežinia po kieno vėliava, prašymus ir kviečia ant kilimo pakankamai aukšto rango valstybės pareigūnę, tai ženklas, kad politinis spaudimas šiuo atveju daromas atsižvelgiant į neaiškios žmonių grupės pageidavimus", - tvirtino ir J.Karosas.

Jis šią situaciją pavadino "pavojingų teisinės valstybės pamatų griovimo tendencijų" ženklu, kai esą einama prie to, jog "žmonių rėksnių minia priims sprendimus".

Premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį sakė nematantis priežasčių E.Žiobienei atsistatydinti iš vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigų ir teigė nebalsuosiantis Seime už jos atsistatydinimo prašymo patenkinimą.

E.Žiobienė apie savo atsistatydinimą iš vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigų pranešė trečiadienį, netrukus po susitikimo su Seimo pirmininke Irena Degutiene, kuri kontrolierę pasikvietė reaguodama į Drąsiaus Kedžio rėmėjų skundus.

Nutarimą dėl E.Žiobienės atsistatydinimo Seimui parlamento vadovė I.Degutienė ketina teikti lapkričio 4 dieną. Seimo pirmininkė taip pat pareiškė, kad parlamentas gali nuspręsti palikti kontrolierę pareigose, ir tikina remianti pareigūnę.


Šiame straipsnyje: Edita Žiobienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių